Priština

Pacoli: Pronaći način da se formira Zajednica srpskih opština

  • Извор: СРНА
  • 10.10.2021. 12:11

Lider Alijanse za novo Kosovo Bedžet Pacoli smatra da bi vlasti samoproglašenog Kosova trebalo da pronađu način da uspostavi zajednicu srpskih opština (ZSO).

On je istakao da samoporoglašeno Kosovo mora pronaći način za sprovođenje međunarodnih obaveza koje je preuzelo i da se ne smije ponašati, kako je rekao, "kao lijena država koja nema kontinuitet".

Prema njegovom mišljenju, formu treba pronaći u okviru sporazuma iz 2013. godine i odluke Ustavnog suda za sprovođenje međunarodnih obaveza.

Pacoli smatra da postoji dovoljno pravnog prostora u sadašnjem ustavnom okviru, ali političkoj eliti nedostaje hrabrosti i vizija, pa više razmišlja o tome kako će društvene mreže reagovati, nego da pronađu ta rješenja.

On je za "Kosovo onlajn" rekao da obilježavanje 60 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih u Beogradu predstavlja izazov za Prištinu u procesu priznavanja i članstva u međunarodnim organizacijama.

Pacoli je naglasio da je nedavna kriza na sjeveru Kosova odraz situacije koja traje već godinama i odražava nedostatak vizije za rješavanje izazova i problema.

"Premijer (samoproglašenog Kosova Aljbin) Kurti je konačno dao prve znakove da postaje poslušni političar koji prihvata državne obaveze, poput Briselskog sporazuma", rekao je Pacoli.

On je ocijenio da Kurti, kada su u pitanju tablice, uprkos obećanju da će pregovarati bolje sporazume, nije uspio učiniti ništa bolje nego što je bilo.

"Plašim se da će se desiti da ćemo se, kad god treba riješiti nešto na sjeveru, vraćati u Brisel", kaže Pacoli.

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Прича се (Р)

    Емисија: Прича се (Р)

  • 13:25 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авиоџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.