Godišnjica

Paraćinski masakr uzdrmao je cijelu Jugoslaviju: Pucao po kasarni i pobio vojnike, a ovo je do danas ostalo misterija

  • Извор: Курир
  • 03.09.2022. 14:04

Na današnji dan prije 35 godina dogodio se paraćinski masakr.

Oko tri sata iza ponoći 3. septembra 1987. godine, u kasarni JNA "Branko Krsmanović" u Paraćinu, Aziz Keljmendi, inače Albanac sa Kosmeta, pucao je iz automatske puške po spavaonici kasarne i tom prilikom ubio četiri vojnika, a ranio petoricu.

Među poginulim vojnicima, dvojica su bila iz Bosne i Hercegovine, a po jedan iz Hrvatske i Srbije.

Ta tragedija šokirala je cijelu tadašnju veliku Jugoslaviju.

Poslije pokolja, Aziz Keljmendi je pobjegao iz kasarne na Karađorđevo brdo, gdje je na kraju opkoljen, poslije čega je izvršio samoubistvo. Nekoliko dana nakon zločina, javnosti je saopšteno da je Aziz Keljmendi obio službeni ormar u kome je pronašao i uzeo deset metaka kalibra 7,62 milimetra, kojima je napunio automatsku pušku na ličnom zaduženju, a zatim se iz stambenog objekta uputio prema straži u kasarni.

Tamo je pod prijetnjom ubistvom od komandira straže, desetara Rize Alibašića, oduzeo dva okvira sa municijom za automatsku pušku i s oružjem uperenim u njegova leđa poveo ga nazad do stambenog objekta. Od komandira straže je zahtijevao da mu kaže gdje spava vojnik Safet Dudaković, što je ovaj odbio da učini. Došavši u zgradu naredio je da se desetar Alibašić udalji, a on je ušao u prvu spavaonicu.

Ugledavši vojnika Dudakovića na spavanju, otvorio je vatru i ubio ga, a zatim rafalom pucao po ostalim vojnicima, ubivši Srđana Simića i Gorana Begića i ranivši još dva vojnika. Odmah zatim ušao je u sljedeću spavaonicu i nasumice pucao rafalima, gdje je ubio vojnika Hazima Dženanovića i ranio još dva vojnika.

Prema pisanju medija, nakon pokolja Keljmendi je iz kasarne pobjegao na obližnje Karađorđevo brdo. Za njim je u potjeru krenula vojna policija, koja ga je i opkolila. Kada je vidio da nema izlaza, izvršio je samoubistvo pucajući sebi u glavu.

Rezultati istrage vojne policije bili su više nego skromni, nagađalo se da je Keljmendi bio u lošim odnosima s nekima od ubijenih, da je bio mentalno rastrojen i da je bio nacionalista koji je htio da se "osveti Srbima".

Aziz Keljmendi rođen 15. januara 1967. u Lipljanu, na Kosovu i Metohiji, ali je osnovnu i srednju školu završio u Prizrenu. U srednjoj školi je počeo da pokazuje prve znake nezadovoljstva i netrpeljivost prema socijalizmu, a kao 16-godišnjak je pokušao beg u Albaniju. Tada je uhapšen i osuđen na 15 dana zatvora, ali kaznu nikad nije odslužio. Keljmendi je 1984. postao član tadašnjeg Saveza komunista Kosova (SKJ). Dvije godine kasnije prijavio se u vojsku, a 12 dana pred kraj vojnog roka izvršio je pokolj, prenosi "Kurir".

Тагови:
  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм