Његова светост

Патријарх Порфирије: Чувајмо и живимо предање Христово

  • Извор: Агенције
  • 26.02.2024. 15:51

Његова светост патријарх српски Порфирије служио је данас литургију поводом празника Светог Симеона Мироточивог у цркви на Новом Београду, која носи име овог светитеља и утемељивача српске државе, а у пригодној бесједи је истакао да је важно чувати и живјети предање Христово.

Његова светост је навео да Српска православна црква и вјерници данас празнују славу посвећену светитељу, који је отац, коријен и извор православних Срба, саопштено је из Информативне службе СПЦ.

- Нек Бог да да се држимо аманета који нам је оставио Свети Симеон Мироточиви зато што то није аманет који нас држи за земљу - не тиче се тла и крви, него се тиче суштине нашега постојања. Тиче се онога о чему је данашње Јеванђеље говорило, а то је да ко хоће да сачува душу своју изгубиће је, а ко изгуби Христа ради, наћи ће је - рекао је патријарх Порфирије.

Патријарх српски нагласио је да је предање ријеч која смета ушима модерног човјека, који хоће да све у њему почиње и да се све са њим завршава.

- Важно је да, држећи се аманета Светог Симеона Мироточивог, знамо да држимо предање. Нека молитве Светог Симеона учине да чувамо предање, јер предање није ништа друго него Христос и Јеванђеље, а то предање значи да желимо да будемо бољи и да будемо добри, а не да нам буде добро и да нам то буде циљ - поручио је патријарх Порфирије.

Његова светост честитао је свештеницима и парохијанима храма Светог Симеона Мироточивог на Новом Београду данашњу крсну славу.

Српска православна црква данас прославља Светог Симеона Мироточивог, оца Светог Саве и оснивача династије Немањић која је владала српским земљама више од два вијека.

Пратите нас и путем Вибера

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина