Moleban

Patrijarh Porfirije: Nikakvi geopolitički interesi nisu važniji od čovjeka

  • Извор: СРНА
  • 30.05.2023. 22:56

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije poručio je večeras na molebnu u Sabornom hramu srpskog naroda na Vračaru da nikakvi ovozemaljski geopolitički interesi nisu važniji od čovjeka pa makar on bio i pravoslavni Srbi i pozvao sav vjerni narod da umnoži molitve za mir na Kosovu i Metohiji.

"Molimo se Svetom vladiki Nikolaju da se on moli Gospodu da Gospod blagodaću svojom prosvetli um onih koji imaju moć i silu ovog svijeta i da zagrije srce njihovo, da razumiju i osjete da profit nije važniji od čovjeka, od bilo kog čovjeka, od čovjeka bilo koje boje kože, od čovjeka bilo koje vjere, od čovjeka bez obzira kom narodu pripada, pa i od čovjeka koji pripada srpskom narodu", naveo je patrijarh srpski.

Patrijarh Porfirije je na molebanu pred stotinama vjernih koji su došli da se poklone moštima Svetog vladike Nikolaja Srpskog, nalasio da nikakvi ovozemaljski geopolitički interesi nisu važniji od čovjeka, objavljeno je na sajtu SPC.

"Neka Gospod prosvetli njihov um i zagreje njihovo srce da razumeju da i naša braća i sestre na Kosovu i Metohiji imaju potrebu, ali i pravo, da na svojoj zemlji žive u miru i međusobnom razumevanju sa drugima, da imaju pravo da ne budu proganjani, da im se ne otima imovina, da im se ne spaljuje letina, da im se ne ruše groblja, da ih niko ne goni, da im niko ne ubija decu", poručio je patrijarh Porfirije.

Na sjeveru KiM mirno, ali napeto

Na sjeveru KiM mirno, ali napeto


Patrijarh srpski je naveo da je srpski narod na Kosovu i Metohiji oduvijek živio sa drugim narodima.

"Oduvijek na Kosovu i Metohiji, na zemlji koja je naša slava i naš krst, ali i naše vaskrsenje, naš narod živi sa drugim narodima i uvijek je znao da živi zajedno sa tim narodima, da poštuje sve ono što su običaji, što je vera, što je biće tih naroda, ali isto tako je uvijek imao potrebu da – u najmanju ruku, ako ne prožimajući se sa tim narodima – živi pored njih", rekao je patrijarh srpski.

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije služiće svakog dana do nedjelje 4. juna, kada Crkva slavi Silazak Svetog Duha na apostole, u hramu Svetog Save na Vračaru pred moštima Svetog vladike Nikolaja Srpskog moleban za blagosloveni mir među ljudima.