Razumije zabrinutost naroda

Patrijarh Porfirije: Otkazivanje Evroprajda nužno i opravdano

  • Извор: АТВ
  • 06.09.2022. 16:02

Patrijarh srpski Porfirije poručio je u specijalnoj izjavi da je otkazivanje Evroprajda ispravna odluka.

Porfirije kaže da je ne samo u Srbiji, već svuda gdje živi srpski narod, velike polemike, podjele, kontoverze i sukobe donijela najava da će u Beogradu biti održan Evroprajd.

- Ova tema je nama vještački nametnuta i potpuno je suprotna sistemu vrijednosti našeg naroda, a isto tako i naše braće i sestara drugih vjera i nacija sa kojima živimo. O tome su mi neposredno posvjedočili predstavnici tradicionalnih crkava i vjerskih zajednica - rekao je patrijarh.

Ukazao je da otkazivanje te manfiestacije smatra ispravnim.

- U dušu nas pravoslavih hrišćana je usađeno učenje crkve izraženo već na početnim stranama Biblije gdje je zapisano da je Bog stvorio čovjeka kao dva pola, kao muško i žensko, što znači da su brak i porodica od postanja svijeta i do dana i do kraja svijeta definisani kao zajednica ljubavi muškarca i žene sa njihovom djecom - rekao je patrijarh.

Ističe da "u potpunosti razumijemo suštinski opravdanu veliku zabrinutost našeg naroda koji je u grubom promovisanju i nametanju politika i ideologija koje imaju za cilj da poruše stubove na kojima se vijekovima gradi naš identitet, da sve postane krhko, relativno i fluidno, osjetio dubinsko i sistematsko ugrožavanje svih temeljnih vrijednosti kojima je vjekovima odan, a posebno svetinje braka i porodice".

- Iz ovih razloga smo više puta u neposrednom razgovoru s najvišim predstavnicima države iznijeli razloge zbog kojih smatramo da je nužno i opravdano otkazivanje Evroprajda - dodao je.

 - U isto vrijeme podsjećam da crkva Hristova poštuje bogom darovanu slobodu svakog ljudskog bića i zato je crkva protiv svakog oblika nasilja, javnog žigosanja i progona bilo koga. Zlo se ne liječi i ne pobjeđuje nasilje, nego se na taj način samo umnožava - poručio je patrijarh.

  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм

    ''''Филм

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм