Portparol Kremlja

Peskov: Zaštititi prava Srba na Kosovu i Metohiji

  • Извор: СРНА
  • 12.12.2022. 13:38

Rusija poziva da se u potpunosti osiguraju i zaštite prava Srba na Kosovu i Metohiji i da se ispune sva obećanja koja su strane dale u skladu sa svim relevantnim dokumentima, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je novinarima rekao da je za Rusiju glavno da se osiguraju interesi Srba, te da Moskva poziva strane da ulože napore i diplomatskim sredstvima pronađu rješenje za situaciju na Kosovu i Metohiji.

Peskov je izrazio nadu da će se uskoro smiriti tenzije oko Kosova i Metohije.

"Cijenimo naše bratske odnose sa Srbima i zalažemo se za to da se što je prije moguće ublaže ove tenzije i da se zaštite prava Srba, što je najvažnije", naglasio je Peskov.

Prema njegovim riječima, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nije zatražio bilo kakvu pomoć od predsjednika Rusije Vladimira Putina kada se radi o rastućim tenzijama na Kosovu i Metohiji, javio je TASS.

"Ne, nije bilo takvih zahtjeva", odgovorio je Peskov na pitanje novinara.

Srbi na sjeveru Kosova i Metohije postavili su barikade na više lokacija na putnim pravcima koji Kosovsku Mitrovicu povezuju sa Leposavićem i Zubinim Potokom, nakon što je na administrativnom prelazu Jarinje uhapšen bivši pripadnik Kosovske policijske službe Dejan Pantić.

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti juče je, poslije sastanka sa prištinskim bezbjednosnim strukturama, obavijestio zemlje Kvinte da će strukture takozvanog Kosova, predvođene specijalnim jedinicama Rosu, preduzeti sve mjere kako bi uklonile barikade na sjeveru.

Srbima je dat ultimatum od nekoliko časova da sklone sve prepreke sa magistralnih puteva.

Vučić je juče pozvao Srbe i Albance da smire situaciju i sačuvaju mir.

On je Srbe na Kosovu i Metohiji pozvao da budu staloženi, smireni, da ne nasjedaju na provokacije, kao i da poštuju Euleks i Kfor. /kraj/pj

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Наша Српска (Р)

    ''Емисија 'Наша Српска' доносе актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.