Srpsko-američka zajednica

Peticija Trampu da zaustavi progon Srba na Kosmetu

  • 20.12.2018. 17:05

Srpsko-američka zajednica pokrenula je onlajn peticiju u kojoj se obraća američkom predsjedniku Donaldu Trampu i Kongresu, tražeći da zaustave progon srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

U peticiji pod nazivom "Zaustavite progon pravoslavnih Srba na Kosovu i Metohiji", Tramp i članovi Kongresa se pozivaju da prestanu da podržavaju albansko rukovodstvo na čelu sa Hašimom Tačijem i stvaranje vojske pod njihovom kontrolom u srpskoj pokrajini Kosovo i Metohija. 

Na njih se apeluje da neodložno povuku podršku ilegalnoj vojsci Hašima Tačija, kojom se kriši Rezolucija 1244, da objave rezoluciju kojom se osuđuje progon srpskih hrišćana, Jevreja, Roma i drugih manjina od brutalnog režima Hašima Tačija, te da ponude podršku i pomoć protjeranim manjinama u regionu. 

Takođe se pozivaju da sazovu sjednicu Senata o uticaju i troškovima destabilizujuće spoljne politike SAD prema Srbiji i srpskoj pokrajini Kosovo i Metohija, da se povuku svi predstavnici SAD sa Kosova koji su bili prije sadašnje administracije i zamijene ih sa predstavnicima administracije Trampa. 

U peticiji, objavljenoj na sajtu change.org, podsjeća se da je veliki broj Srba protjeran sa Kosmeta, kao i na niz incidenata prema srpskom narodu, prenosi RTS. 

"Taksa od 100 odsto nametnuta je Srbiji, dok je Albaniji spuštena na nulu. Sve ovo je napor režima Hašima Tačija da u potpunosti protera srpske hrišćane i druge etničke manjine na Kosovu, uključujući Jevreje i Rome", navodi se u peticiji. 

U tekstu se napominje da je Savjet Evrope označio Hašima Tačija kao vođu albanskog kriminalnog kartela koji je poput mafije, a uključen je u šverc heroina, oružja i ljudskih organa. 

"Prema Karli del Ponte, nekadašnjem tužiocu Haškog tribunala, Hašim Tači je takođe odgovoran za krađu organa 300 Srba i drugih nealbanskih manjina u zatvorima smrti u Albaniji", navodi se u peticiji. 

U peticiji, koju je za dva dana potpisalo skoro dvije hiljade ljudi, podsjeća se da je milion Srba glasalo na izborima za Trampa. 

U tekstu se napominje da je pokrajina Kosovo i Metohija kolijevka srpske civilizacije. 

"Ono što je Jerusalim Jevrejima, to je Kosovo i Metohija Srbima. Identitet srpskog naroda neodvojiv je od srpske pokrajine Kosovo i Metohija. Sama reč 'Kosovo' je srpska, ne albanska", piše u peticiji.