Direktor Kancelarije za KiM

Petković: Beograd blokira samo laži Prištine

  • Извор: СРНА
  • 22.04.2022. 15:32

Beograd jedino blokira laži Prištine, poručio je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, povodom optužbi predsjednika samoproglašenog Kosova Vjose Osmani da Beograd blokira dogovore u dijalogu u Briselu.

On je istakao da blokiranje nikako ne može da se odnosi na dijalog i razgovor, preporučivši Osmanijevoj da bi, uprkos istrajnoj želji da bude dio dijaloga, prvo morala da se detaljno informiše o njegovom toku, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Petković je ukazao da je tokom poslednje runde dijaloga u Briselu Priština pokušala da promijeni i uslovi aktuelni sporazum o registarskim tablicama, ne nudeći nijedno konstruktivno rješenje.

Prema njegovim riječima, Beograd je sa druge strane pokazao visok nivo fleksibilnosti i potrage za rješenjem o registarskim tablicama, koje bi bilo primjenjivo u realnom životu, a ne u glavama albanskih političara.

"Zato smo apsolutno spremni da nastavimo da razgovaramo i tragamo za kompromisnim rješenjem, držeći se sporazuma od 30. septembra, koji je i dalje u potpunosti na snazi, kao i režim stikera", poručio je Petković.

Ističući da uslovljavanja i ucjene koje prištinska strana pokušava da nametne nisu put ka normalizaciji odnosa, on je ocijenio da bi bilo korisno da Osmanijeva obnovi sva dosadašnja saopštenja, kako EU tako i zemalja Kvinte, ali i najviših predstavnika SAD.

"Svi oni nedvosmisleno potvrđuju da je Beograd konstruktivna strana u dijalogu i podsjećaju Prištinu na više preuzetih, a neispunjenih obaveza iz tog procesa", ukazao je Petković.

U to, kako je naglasio, spada i odbijanje Prištine da devet godina formira zajednicu srpskih opština.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju podsjetio je da je lista dogovorenih, a neispunjenih obaveza Prištine podugačka, počev od pitanja nestalih, do nesprovođenja sporazuma iz oblasti energetike, slobode kretanja i drugih pitanja.

"Jedini put ka miru i stabilnosti na prostoru Kosova i Metohije jeste formiranje zajednice srpskih opština, a ne nekakav reciprocitet koji postoji samo u snovima albanskih političara", rekao je Petković.