Директор Канцеларије Владе Србије за КиМ

Петковић: Курти и Приштина желе даљу ескалацију ситуације

  • Извор: СРНА
  • 18.09.2023. 14:02

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је да је забринут за ситуацију на терену на Космету због бруталних лажи које свакодневно износе Приштина и премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти, који желе да иду у правцу додатне ескалације.

- Лажи из Приштине ће бити још. Умјесто деескалације видимо ново заоштравање на терену - истакао је Петковић, наводећи као примјере идеју Приштине о лажној експропијацији земље у Лепосавићу за нову базу полиције, намјеру да угасе "МТС" на Косову, задржавања робе из централне Србије на прелазима и то што желе да истјерају српске раднике из српских зграда.

Он је рекао да је Курти данас, говорећи да је Српска листа злонамјерна, у ствари наставио да пријети Србима да ће да "пате и плате", док из међународне заједнице нико није реаговао на тај брутални напад на српски народ.

- Курти се батрга у свом муљу и лажима. Данас је изнио низ лажи и неистина када је ријеч о процесу дијалога Приштине и Београда. То ради како би прикрио јасну осуду из ЕУ након неуспешних разговора у Бриселу - рекао је Петковић на конференцији за новинаре у Београду.

Он је подсјетио да је високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ јасно и прецизно рекао да је једини кривац за то Курти и Приштина, који одобијају да формирају заједницу српских општина /ЗСО/ више од 10 година.

- Када Курти каже да никада не жели да формира ЗСО, ни да уђе у разговоре о изради статуса за ЗСО, он је сам себе истјерао на чистац да сви могу да виде да не жели никакве преговоре, дијалог и компромис - истакао је Петковић.

Петковић је рекао да Курти не само дан не жели ЗСО, него не жели ни да разговара о деескалацији, док је Београд јасно показао да је спреман за компромис, дијалог и разговоре, јер је то једини начин да заштити српски народ на Косову и Метохији.

Он је рекао да су за протекла два мјесеца била 22 есклаторна потеза Приштине према Србима на сјеверу Косова, о чему је Београд Борељу доставио и списак, те да Куртију не пада на памет да ради на деескалацији и повуче своју полицију са сјевера.

Петковић је навео да, са друге стране, Београд настоји да сачува животе Срба на Косову и Метохији, да иде у правцу деескалације како би сачувао мир, не само у јужној покрајини већ и цијелом Балкану.

- Курти ће наставити са лажима, да измишља, да се служи бројним триковима и фингира да учествује у дијалогу, а у ствари не жели ЗСО - рекао је Петковић, наводећи да Курти у ствари жели да истјера Србе са Косова и Метохије.

Он је навео да не постоји ниједно друго рјешење, осим политичког, и то у Бриселу, те додао да ће лажних објава бити још више од четвртка јер они у Приштини не знају шта ће више да раде.

Премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти изјавио је данас да недавни дијалог у Бриселу није био успјешан због Београда који је условљавао да се оснује ЗСО, прије него што се примијене Бриселски и Охридски споразум, те додао да ЗСО не може да буде услов за имплементацију споразума и да се то питање мора ријешити у оквиру 10 тачака Основног споразума.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

    '''Путуј, пробај, заволи са Лазаром' откриће вам чари туризма и гастрономије широм Републике Српске и одвешће вас на позната, мање позната, па чак и сасвим непозната мјеста.