Директор Канцеларије за КиМ

Петковић: Курти ми годину дана забрањује улазак на КиМ

  • Извор: Агенције
  • 06.05.2024. 10:50

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је данас да га већ годину дана приштински режим, на челу са привременим премијером Аљбином Куртијем, спречава да посјети простор КиМ противно свим споразумима, а посебно споразуму о званичним посјетама.

"Ја сам своју посјету најавио на вријеме, у складу са свим процедурама, иако смо недавно у Бриселу поново покренули то питање. Заиста је неодрживо да на такав начин Курти крши споразум о званичним посјетама. Поново су се оглушили о све договоре и на један одвратни начин ми поново забранили улазак на простор КиМ“, рекао је Петковић за ТВ Пинк поводом забране да за Васкрс присуствује поноћној литургији у манастиру Високи Дечани.

Додао је није добио никакво образложење за забрану и да је мејл садржао само једну реченицу у којој је наведено да му је забрањена посјета. 

Он додаје да је циљ његове посјете био вјерске природе.

"Циљ је био да присуствујем васкршњој литургији и поноћној литургији у Високим Дечанима, да будем са нашим народом и у манастиру Грачаница и у Манастиру Драганац у Косовском поморављу. Да се тамо сретнем са нашим најмлађима“, рекао је Петковић и додао да му Приштина не дозвољава да посјети КиМ чак и када је природа обиласка искључиво вјерског карактера.

Петковић наглашава да Приштина и Курти, злоупотребљавајући споразум, покушавају да својој јавности покажу како су некаква држава.

"Никада неће бити држава, па ми забрањују улазак на простор КиМ. Како онда уопште да причамо о нормализацији односа и било каквом другом договору, када на стварима које би требале да буду најнормалније, Приштина показује апсолутну незаинтересованост и злонамјерност и гази све оно што смо се договорили“, закључио је Петковић.

Пратите нас и путем Вибера

  • 07:00 Свет пољопривреде (Р)

    Пољопривредна емисија дугогодишње традиције доноси провјерене информације знања и искуства која интересују сваког пољопривредника.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.