Direktor Kancelarije za KiM

Petković: Otvoren put dogovoru o zajednici srpskih opština

  • Извор: СРНА
  • 22.06.2022. 10:08

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je usvajanjem smjernica za primjenu dogovora o energetici na Kosmetu otvoren put za razgovore o formiranju zajednice srpskih opština (ZSO).

Ističući da je glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa Beogradom Besnik Bisljimi nakon posljednje runde pregovora u Briselu rekao da je prištinska vlast spremna da počne razgovore o ZSO čim se postigne dogovor o energetici, Petković je objasnio da su sada stvorene sve pretpostavke da se riješi pitanje ZSO, čija se primjena čeka već 10 godina.

On je naglasio da usvojena mapa puta o energetici predviđa da Priština ne naplaćuje ništa Srbima na sjeveru Kosova i Metohije, jer rokovi počinju da teku kada Priština izda licencu preduzeću "Elektrosever".

"To je ono što smo čekali godinama i što je Priština odbijala. O tome Priština nije željela ni da razgovara", rekao je Petković za RTS.

On je naveo da sporazum predviđa da srpska kompanija "Elektrosever" pruža usluge distribucije i može da uvozi i izvozi električnu energiju, što znači da će struja iz centralne Srbije ponovo moći da se isporučuje sjeveru Kosmeta.

Prema njegovim riječima, veoma je značajno i pismo specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka u kojem se navodi da će "Elektrosever" biti trajno prisutan u trafostanici Valač.

"Sada je ovim garancijama priznat status operatora `Elektrosever` i njegovi radnici će biti trajno prisutni u Valaču. To znači da niko ne može da upada u Valač, niti može da ga zauzima", naglasio je Petković.

On je napomenuo da pravna odgovornost potrošača počinje da važi od trenutka zaključenja ugovora sa "Elektrosevero", zbog čega niko ništa ne može da naplaćuje Srbima na sjeveru Kosova i Metohije, jer je struju koja je dolazila godinama plaćao Beograd.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak objavio je juče da su Beograd i Priština u Briselu usvojili mapu puta za sprovođenje sporazuma o električnoj energiji na sjeveru Kosova.


  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    ''''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?