Директор Канцеларије за КиМ

Петковић: Приштина чини све да изазове егзодус Срба са КиМ

 • Извор: СРНА
 • 16.04.2024. 16:10

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић указао је данас амбасадору Њемачке у Београду Анке Конрад да приштинске власти чине све да изазову егзодус Срба из јужне српске покрајине, као и да се настојањима да се такозвана држава уведе у Савјет Европе крше принципи на којима та организација почива.

Петковић је рекао да ће се Београд томе снажно успротивити, али и да ће наставити да се залаже за очување регионалне стабилности и рјешавање свих проблема на релацији Београд-Приштина дијалогом и политичким средствима.

- За сва своја недјела, терор, физичке и институционалне нападе на Србе и српску дјецу, скрнављење српских светиња и гробаља, нелегалну експропријацију, противправна хапшења, Приштина је недавно награђена визном либерализацијом и статусом придруженог члана у Парламентарној скупштини НАТО - подсјетио је Петковић.

Петковић је у разговору са њемачком амбасадорком нагласио да Приштина не показује ни минимум спремности на било какво компромисно рјешење у оквиру дијалога који се води у Бриселу, додајући да, умјесто тога, свакодневно генерише нове кризе на терену, саопштила је Канцеларија за Косово и Метохију.

Петковић је указао и да Приштина кроз забрану употребе динара и укидање платног промета са централном Србијом угрожава егзистенцију Срба и функционисање српских институција.

Подсјетио је да ће се у петак, 19. априла, навршити 11 година како Приштина није испунила основну обавезу формирања Заједнице српских општина проистеклу из Бриселског споразума, кроз коју је предвиђена финансијска подршка Србима и српским институцијама из Београда.

Пратите нас и путем Вибера

 • 20:00 Имате ријеч са Милијаном Кос

  ''Ко? Шта? Када? Гдје? Зашто? Како? И ту се питања не заустављају - отворено и одважно.

 • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

  '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

 • 21:30 Серија: Ко те шиша

  ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

 • 22:05 Вечерње вијести

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

  ''Серија: Ел Чапо (16+)

 • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

  Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.