Direktor Kancelarije za KiM

Petković: Srpskom narodu na Kosmetu ukinuto pravo na vjerski život

  • Извор: СРНА
  • 25.12.2022. 19:56

Zabranom Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Porfiriju da boravi u Pećkoj patrijaršiji, srpskom narodu na Kosovu i Metohiji je, nakon uskraćivanja čitavog niza osnovnih ljudskih prava, ukinuto i pravo na vjerski život, rekao je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

"Umerena i hrišćanska reakcija patrijarha na zabranu njegovog dolaska na Kosovo i Metohiju, praćena njegovom molitvom za mir između Srba i Albanaca, još jednom potvrđuje koliko je ispravna i pravedna borba srpskog naroda za opstanak na Kosovu i Metohiji i kolike su razmere zulima i nasilja kojem je naš narod izložen", naveo je Petković.

On je podsjetio da je Pećka patrijaršija viševjekovno sjedište srpskih patrijarha i da je pravo patrijarha Porfirija da vrši službu u tom manastiru, čiji je starješina, neprikosnoveno i starije od svakog svetovnog prava i jače od svakog ovozemaljskog nasilja.

"Onaj ko je doneo odluku o zabrani kretanja srpskom patrijarhu praktično je zabranio hrišćanstvo na Kosovu i Metohiji, ali srpski narod je imun na takve zabrane, jer je svoju hrišćansku veru očuvao i sačuvao u mnogo težim vremenima, a srpsko kandilo nisu uspeli da utule ni mnogo veći silnici, pa neće ni bašibozuk koji je danas na vlasti u Prištini", naglasio je Peković.

On je upitao da li će hrišćanska Evropa, u vrijeme kada kolektivno slavi božićne praznike, ostati nijema pred ovim nasiljem bez presedana i da li će preći preko činjenice da je jednom hrišćanskom narodu u srcu kontinenta nakon svega zabranjeno i da se moli Bogu.

"Treba li ponovo da počnu da nam pale crkve i manastire da bi se neko probudio? Neka o tome misle oni koji ovih dana na sever Kosova i Metohije dovode prištinske nasilnike sa dugim cevima! Neka još jednom dobro razmisle šta pomažu i kome pomažu!", istakao je Petković.

Vlasti u Prištini zabranile su patrijarhu Porfiriju da doputuje u Pećku patrijaršiju, pred veliki praznik Rođenja Hristovog, koji proslavlja cijeli hrišćanski svijet, saopšteno je iz kabineta patrijarha srpskog.

U saopštenju je istaknuto da patrijarh Porfirije ne odustaje od namjere da služi Svetu liturgiju u Pećkoj patrijaršiji i očekuje da ova krajnje diskriminatorska odluka bude stavljena van snage.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм