Петар Петковић

"Ставови Београда и Приштине и даље удаљени, ЗСО би ријешила многе проблеме на КиМ"

  • Извор: Танјуг
  • 04.04.2024. 13:43

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је данас, послије нове рунде дијалога Београд и Приштине у Бриселу, да су ставови двије стране и даље удаљени и оцијенио да проблем динара и многи други проблеми на Косову и Метохији не би постојали да је формирана Заједница српких општина.

- За разлику од Београда, који иде у сусрет ка тражењу компромисног рјешења, јер компромис није лоша ријеч. Нажалост, то је забрањена ријеч када је ријеч о Приштини. Видећемо како ће се надаље одвијати, ми ћемо учинити све што је потребно са наше стране да сачувамо мир, да пронађемо рјешење, али да не угрозимо интересе српског народа на и државе Србије на Косову и Метохији - рекао је Петковић у изјави новинарима послије састанка у Бриселу.

Петковић је рекао да су у преговорима имали и формат директног сусрета представника Београда и Приштине гдје су разговарали о динару и о ЗСО.

- Ту сам више пута јасно рекао албанском представнику Беснику Бесљимију да је то, из њихове тачке гледишта, њихова међународна обавеза који су они преузели прије 11 година, а затим и ратификовали у парламенту - поручио је Петковић.

Он је додао да то што се односи на ЗСО односи се и на динар и друге једностаране потезе које Аљбин Курти спроводи у српским срединама на КиМ.

- Да имамо ЗСО многе ствари би биле ријешене укључујући и питање динара, јер оно што је Аљбин Курти урадио није ствар компромиса, већ жеље да се српски народ протјера са КиМ. Ту смо да се боримо за наш народ, не одустајемо од његових интереса и наш народ има право да живи на КиМ, да тамо има своју будућност, да тамо функционишу наше институције и да једноставно наставимо живот на миран начин - поручио је Петковић.

Пратите нас и путем Вибера

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:43 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:50 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:55 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.