Petronijević: Svjedocima život u opasnosti, sud kompromitovan

  • 09.09.2020. 20:14

Advokat Goran Petronijević smatra da bez pomoći nekoga iz Specijalnog tužilaštva 4.000 povjerljivih dokumenata nije moglo da završi na vratima Udruženja veterana OVK, napominjući da je time Sud ozbiljno kompromitovan, a svjedoci u opasnosti.

"Ukoliko su dokumenta autentična, postoji realna opasnost po život prvenstveno za svjedoke, a onda i za rad Suda. Ukoliko je blef, onda samo žele da zaplaše svjedoke. U svakom slučaju, šteta je učinjena", kaže za "Sputnjik" Petronijević, koji je i bivši sudija.

On ističe da ga je ozbiljno iznenadilo saopštenje Specijalnog suda u kojem se navodi da "nemaju komentar i da su informaciju o svemu dobili iz medija".

"Sada je sve moguće, pa čak i da sud privremeno, ili na duže zaustavi rad. Što znači, da moraju da se preduzmu ozbiljne mjere; da se sprovede istraga u sudu, a hitne moraju da se preduzmu mjere za zaštitu svjedoka", naglasio je Petronijević.

On je napomenuo da samoproglašeno Kosovo sigurno neće zaštititi svjedoke, kao i da je sud u Hagu "kosovki sud", gdje su tužioci Amerikanci, i to oni koji su pod kontrolom bivše američke administracije.

"U ovo sada bi morale da se uključe i Ujedinjene nacije tako što će hitno da reaguju i da posredstvom EU i Euleksa osiguraju svjedoke i njihove porodice", naglašava Petronijević.

Prema njegovom mišljenju, ako se ispostavi da su podaci autentični, i Srbija kao i druge zemlje iz regiona, možda bi trebalo da ponude pomoć u zaštiti svjedoka i njihovih porodica.

"Sud svojim pravilnikom nije predvidio kako da postupi u ovakvim slučajevima, što dodatno komplikuje stvari", dodaje Petronijević.

On sumnja da sve ima i političku konotaciju, s ciljem da Priština dobije u vremenu, kako bi se sačekao ishod predsjedničkih izbora u Americi.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.