Hrvatska

Plenković: Nije pravo vrijeme za dolazak Vučića u Jasenovac

  • Извор: АТВ
  • 19.07.2022. 18:31

Što se hrvatskog premijera tiče, nije pravo vrijeme da srpski predsjednik oda počast žrtvama Ustaškog režima u Jasenovcu. Takav dolazak, kaže Andrej Plenković, koliko god privatan i diskretan bio, ima političke posljedice. Hrvatska, poručuje, mora da vodi računa o imidžu.

"To nije privatna posjeta, bez obzira kako se diskretno nastoji obaviti. To je stvar koja ima svoje političke implikacije i reperkusije i treba doći u pravom trenutku i za zemlju domaćina i za onog koji želi doći u Hrvatsku i obaviti takvu posjetu, prema tome, naša pozicija je tu principijelna i jasna", rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade Hrvatske

Po treći put Hrvatska smatra da predsjednik Srbije ne treba da dođe u Jasenovac. Svaki put je, kaže Aleksandar Vučić, pokušao da ode u tišini. Za njega, kaže, ništa nije preče od odavanja pošte žrtvama Jasenovca, i pristaće na bilo koji datum koji ponudi druga strana.

"Kada vam neko nešto na ovakav način uradi i kaže da ste poslije svih ovakvih pokušaja i maksimalne i ljudske i državničke korektnosti koju ste pokazali prema nekome, izađe sa tim da ste htjeli da dovedete nekoga u kaos, haos ili provokacije, ne znam šta bih vam rekao, ja da se nekome dodvoravam, neću dok sam živ", rekao je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

Dolazak svakog srpskog zvaničnika u Jasenovac za savremenu državu Hrvatsku je provokacija. Podsjeća ih na dramatičnu i tragičnu istorijsku stvarnost NDH, smatraju istoričari. 

"Genocid nad Srbima u NDH ne smijemo svoditi samo i isključivo na pitanje Jasenovca. Tu su i drugi koncentracioni logori i druga stratišta i na teritoriji današnje Hrvatske i na teritoriji BiH, rekao je Borivoje Milošević, istoričar.

Skandalozan i provokativan čin.- Tako je potez Hrvatske opisala predsjednica Srpske.  Zabraniti bilo kome da položi vijenac i pokloni se žrtvama genocida u logoru Јasenovac, nije ništa drugo nego uvreda za žrtve, njihove potomke i srpski narod u cjelini, kaže Željka Cvijanović.