Kosovo i Metohija

Pokrenuta istraga protiv funkcionera Srpske liste zbog neprijavljivanja imovine

  • Извор: СРНА
  • 21.02.2022. 13:17

Agencija za borbu protiv korupcije samoproglašenog Kosova pokrenula je istragu protiv deset funkcionera Srpske liste zbog neprijavljivanja imovine.

Na spisku se nalaze poslanici u Skupštini samoproglašenog Kosova Verica Ćeranić, Zoran Mojsilović, Slavko Simić, Igor Simić i Ljubinko Karadžić, donedavni predsjednik Privremenog organa opštine Priština.

Inicijativu za pokretanje istrage podnio je prištinski portal "Koha.net", koji je u više navrata objavljivao da rukovodstvo Srpske liste i predsjednici srpskih privremenih organa nisu prijavljivali porijeklo imovine i zarada stečenih po više osnova iz budžeta Srbije i samoproglašenog Kosova.

Prema navodima iz Agencije, poslanik Verica Ćeranić je do kraja prošle godine bila na funkciji direktora srpskog Zavoda za zapošljavanje na Kosovu i Metohiji.

Poslanik Zoran Mojsilović je direktor Sportskog centra sa sjedištem u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici, a uz to je i profesor na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje u Leposaviću, koji nije registrovan u kosovskom sistemu obrazovanja.

Jedan od osumnjičenih je u decembru uhapšeni bivši gradonačelnik Štrpca Bratislav Nikolić, koji je lišen slobode sa još desetoro Srba i Albanaca, zbog sumnje za zloupotrebu službenog položaja.

Na spisku funkcionera Srpske liste protiv kojih se vode istrage su bivši zamjenik ministra unutrašnjih poslova samoproklamovanog Kosova i aktuelni gradonačelnik sjeverne Kosovske Mitrovice Milan Radojević, koji obavlja i funkciju u srpskom Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Gradonačelnik Leposavića Zoran Todić, koji obavlja i funkciju predsjednika Privremenog organa srpske opštine Leposavić, takođe je na spisku.

Prijava je podnesena i protiv poslanika u Skupštini samoproglašenog Kosova Slavka Simića da je obavljao i funkciju načelnika Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga, a šef poslaničkog kluba Srpska lista Igor Simić da je istovremeno direktor ekspoziture Penzijsko-invalidskog fonda Srbije u Kosovskoj Mitrovici.

Bišvi poslanik u Skupštini Kosova Ivan Todosijević, koji je osuđen na dvije godine zatvora zbog izjava o Račku, takođe je pod istragom jer obavlja funkciju predsjednika Privremenog organa opštine Zvečan.

Prema navodima Agencije, aktuelni ministar za zajednice i povratak u privremenoj Vladi Kosova i predsjednik Srpske liste Goran Rakić nije prijavio primanja koja ostvaruje na funkciji direktora srpskog preduzeća JKP "Standard" u Kosovskoj Mitrovici.

Bivši predsjednik Privremenog organa Prištine i poslanik u Skupštini Kosova LJubinko Karadžić na spisku je pošto nije prijavio primanja po osnovu funkcije predsjednika ovog privremenog organa.

Na spisku osoba pod preliminarnom istragom se nalazi još dvadesetak Srba, koji, uz plaćene funkcije u kosovskom sistemu, imaju i zarade koje ostvaruju iz budžeta Srbije, rečeno je Srni iz Agencije.