Njegova svetost

Porfirije: Crkva je uvijek bila na Kosmetu, tamo će i ostati

  • Извор: Танјуг
  • 03.03.2023. 19:37

Poslije molebana koji je služio u Hramu Svetog Save za Srbe i njihove svetinje na Kosovu i Metohiju, koji je takođe služen i u još četiri hrama SPC u Beogradu, Porfirije je poručio da SPC nikada neće odustati od onoga što su branili naši sveti preci i da će uvijek biti molitvom uz one koji su ostali na svojim ognjištima.

- Sazvali smo ovo smireno zato što smo narod Božji i znamo šta za nas znači Kosovo i Metohija, jer je crkva na KiM uvijek bila crkva i nikada nije odstupala od KiM i nikada ga nije napustala. Nikada nije ostavljala narod svetinje, gradove i sela. Nikada pa ni sada. Crkva je na KiM i sada i biće, pošto znamo da to Gospod hoće - poručio je Porfirije.

Kako je rekao, ne iz praznih kabineta, ne zvonom nego djelom, crkva je kroz vijekove čuvala kosovski duh i nosila ga gdje god da je narod i širila ga.

- Naša crkva, zajedno sa narodom, odlično zna važnost Kosova i Metohija, svakog pedlja njene teritorije. Stoga nema potrebe, niko ne treba da uči Crkvu šta je Kosovo i kako treba da postupa u vezi sa Kosovom i oko Kosova - istakao je Porfirije.

Dodao je da se mnogi sada pitaju zašto se ne oglašava Crkva i šta misli.

- Pored dobronamjernih, koji biće Crkve ne razumiju ili bi htjeli da je kroje po svojoj slici i prilici, najinteresantiji su nam oni koji takva pitanja postavljaju, a od Crkve im se kosa na glavi podiže. Kada se oni pitaju zašto Crkva ćuti, dužnost nam je da im poručimo da se mole Bogu da prosvijetli njihov um - rekao je patrijarh.

Takvi bi, kaže, da i u ovim teškim vremenima, još više siju smutnju i haos.

- Htjeli bi da jedne drugom prozivamo, da niko ne pokaže ni dozu smirenja, makar u dane četrdesetice, pa bi da Crkvu upregnu da bude u njihovom programu izvođač radova u nedobronamjernom i licemjernom radu. Mi dobro znamo da je njima do Kosova stalo koliko i do vanjskog snijega. Crkva se uvek neumorno oglašavala o KiM i svjedočila istinu o KiM. I to što je radila u prošlosti, činiće i u budućnosti - poručio je patrijarh.

Naglasio je da se neki pitaju zašto Crkva u dane posta i teške vremena poziva na molitvu, u stilu "nema šta pametnije da radi, crkva se moli" a takvima patrijarh poručuje da je najjače oružje koje ima hrišćanin molitva.

- Zato ćemo svakodnevno u ovom i ostalim hramovima moliti se za KiM. Nemamo ništa protiv da svako izrazi brigu o svetoj srpskoj zemlji KIM na svoj način i da ga organizuje izvan hrama. Ali Crkva ne može pristati da se bez nje izvan hrama neko oblači u njeno ime i koristi njeno ime bez obzira o kojoj vrsti organizacije se radi. Bez obzira što može imati istinske i časne namjere - naglašava Porfirije.

Ističe da Crkva zna ko je i šta je, a da iza raznih organizacija ne znaju ko stoji, a često to ni oni sami ne znaju. Mi moramo voditi računa, kao crkva, ističe, zbog odgovornosti, da budemo oprezni i da ne dozvolimo sebi da na bilo koji način budemo upotrebljeni, čak i kada neko ima najjbolje namere.

- Crkva nikada nije bila, niti će biti, niti može biti faktor sukoba, već mjesto za razumijevanje i tješenje. Ona je tu da tješi da bude kompas i orijentir, a nikako da doprinosi razdorima - poručio je Porfirije.

Zaključio je da smo potrebni jedni drugima i da zato Crkva nikada nećemo dozvoliti da ustanemo jedni protiv drugih.