Kod Novog Brda

Poslije jednog vijeka liturgija na zidinama srednjovjekovne crkve na Kosovu i Metohiji

  • Извор: СРНА
  • 12.07.2022. 21:36

U Izvoru kod Novog Brda na Kosovu i Metohiji danas je, na Petrovdan, nakon sto godina, služena liturgija na zidinama srednjovjekovne crkve.

Na prostoru Novog Brda sačuvani su tragovi više od dvadeset pravoslavnih svetinja - na neke od njih naišlo se u potrazi za dragocjenim metalima, a druge su otkrivene arheološkim istraživanjem, prenosi RTS.

U otkrivenim ostacima Crkve Svete Petke presječen je kolač i pročitana molitva.

"Namjera svega ovog jeste obnavljanje duhovnog života i ostanak Srba na ovim prostorima. Inače, selo Izvor je najstarije selo u opštini Novo Brdo i ovo će postati tradicija od ove godine", kaže Milica Jovanović iz Izvora.

Žitelji Izvora, Prekovca, Paralova, Labjana nemaju namjeru da se zaustave samo kod Crkve Svete Petke. Nedaleko od nje su i tragovi crkava Svetog Nikole i Presvete Bogorodice.

"Gdje god da zagrebemo ovde u Novom Brdu naći ćemo jedno ovakvo mjesto. Naći ćemo jednu crkvu", rekao je paroh novobrdski Steva Mitrić.

U Izvoru i Novom Brdu nemaju tačan datum gradnje Crkve Svete Petke, kao ni drugih u okolini. Istraživači su do nekih naznaka, ipak, došli.

"Sama činjenica što je ova crkva ukopana u zemljištu govori da je sagrađena još u tursko vrijeme, jer u tursko vrijeme nisu smjeli javno da grade crkvene objekte koji bodu oči Turcima, zato su one više bile ukopane u zemlji, samo je krov virio iznad zemlje", objašnjava istraživač Stanislav Kojić.