26. октобра

Послије скоро три деценије, ђаци из Србије иду у посјету Јасеновцу

  • Извор: РТС
  • 11.10.2023. 22:41

Послије 30 година, први пут организовано, професори и ђаци из Србије 26. октобра иду у студијску посјету логору Јасеновац.

Одабрани ученици Осме и Земунске гимназије посјетиће и Пакрац, а цијели пут је иницирао и платио Музеј жртава геноцида.

Професор историје Осме београдске гимназије Александар Марков каже да ученици боље уче ако могу да дотакну историју.

Сјећање на трагичне догађаје из прошлости, уколико је засновано на знању и на хуманистичким вриједностима, катарзично је, рекао је за РТС директор Музеја жртава геноцида Дејан Ристић.

Колике су казне за вожњу у алкохолисаном стању?

Колике су казне за вожњу у алкохолисаном стању?

Говорећи конкретно о предстојећем путовању, професор Марков каже да ће стотину ђака и професора ићи на ово путовање, а све трошкове сноси Музеј жртава геноцида.

"Одзив је велики, сада имамо и ученике на чекању, јер је број ограничен. Критеријум је био да су ђаци са језичко-друштвеног смјера и да имају пет из историје. Било је пар ученика који су испуњавали критеријуме али нису добили дозволу родитеља“, објашњава Марков.

Директор Музеја жртава геноцида каже да разумије поједине родитеље који су резервисани, али да нема никаквих разлога за бригу.

"Ђаци из Републике Српске и других земаља одлазе и у Јасеновац и у Пакрац. Разумијем бојазан дијела родитеља, али вјерујем да ће ово студијско путовање показати да је оно једно сасвим уобичајено“, каже Дејан Ристић.

Ученици боље уче ако могу да "дотакну историју", истиче професор Марков, и додаје да ће моћи да разговарају са стручњацима управо из те области.

Нострадамусова пророчанства за 2024.

Нострадамусова пророчанства за 2024.

"Ако изађете из уобичајене улоге наставника, ученици сами проучавају и истражују. Они постају истраживачи и кустоси. Имали смо иницијативу недавно да се наставна недјеља скрати на четири дана, хајде да то промијенимо и да четири дана имамо класичну наставу, а да пети дан буде посвећен интересовањима ученика и специфичностима предмета, гдје би се организовале посјете музејима, студијска путовања и слично“, рекао је професор Марков.

Директор Музеја жртава геноцида каже да ово није прво студијско путовање које финансира Фондација Музеја, и да је ове године већ подржан одлазак 10 школа и свакако ће наставити у зависности од средстава којима Фондација Музеја располаже.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 07:00 Свет пољопривреде (Р)

    Пољопривредна емисија дугогодишње традиције доноси провјерене информације знања и искуства која интересују сваког пољопривредника.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина