Darko Tanasković

Posljedice eventualnog uvođenja sankcija Rusiji bile bi veoma negativne

  • Извор: СРНА
  • 11.09.2022. 11:24

Sankcije Rusiji nikako ne treba uvoditi, jer bi njihov efekat i za Rusku Federaciju i za one koji Srbiju tjeraju da ih uvede bio samo simbolički značajan, a Srbiji bi ta simbolika donijela veoma konkretne negativne posljedice, poručio je srpski diplomata profesor Darko Tanasković.

Tanasković je naglasio da se, iako nesumnjivo ima svoje interese i manire velike sile, Rusija o Srbiju do sada ni u čemu bitnom nije ogriješila, da se drži prijateljski i saveznik joj je u vezi sa nekim njenim najvažnijim nacionalnim, a i egzistencijalnim pitanjima i brigama.

On je rekao da se međunarodna situacija stvorena ratom u Ukrajini na Balkanu reflektuje kroz pojačane pritiske sa strane i pokušaje većine lokalnih aktera da se svrstaju i djeluju na način za koji procjenjuju da će im donijeti najviše koristi, po pravilu nauštrb onih koje smatraju svojim regionalnim rivalima.

Tanasković smatra da bi viševjekovna, pretežno nesrećna balkanska iskustva, uz preduzimanje razumljivih samozaštinih mjera regionalnih subjekata, trebalo da bude usmjerena i ka realističnom sagledavanju horizonata svima korisne saradnje u oblastima u kojima je to ostvarljivo, pošto su geografskom i geoekonomskom logikom prirodno upućeni jedni na druge.

- U suprotnom, pretrpiće i ovoga puta veću štetu od one koja je neminovna - rekao je Tanasković za Večernje novosti.

U vezi sa pritiscima da se u Srbiji održi "Evroprajd", Tanasković je ocijenio da se to radi u sklopu projekta relativizovanja i poništavanja temeljnih tradicionalnih vrijednosti, nacionalnih, vjerskih i kulturnih identiteta, a "zarad afirmisanja bezlično i beslovesno nivelisanog liberalno-globalističkog modela svjetskog poretka".

- Tako su nastali ideološko-politički feminizam, takozvani globalni LGBT- front i ekstremni ekologizam `zelenih`, sa tendencijom klizanja u ekofašizam - dodao je Tanasković.

Тагови: