Niš

Potresna ispovijest roditelja trudnice koju su ubile NATO bombe

  • Извор: Агенције
  • 24.03.2023. 21:25

Trudnica Ljiljana Spasić imala je samo 26 godina kada je 7. maja 1999. godine izgubila život od kastanih bombi u Nišu.

Da tragedije bude veća, Ljiljana je tada bila u sedmom mjesecu trudnoće i student četvrte godine Medicinskog fakulteta.

Sa svekrvom je pošla da kupi trešnje kada je centar Niša bio zasut kasetnim bombama. Vrijeme prolazi, a njeni roditelji Radmila i Miloje Ilić do dan danas su neutješni.

Svakog 7. maja odlaze u Šumatovačku ulicu da polože cvijeće i upale svijeće na mjestu gde je stradala njihova kćerka, pišu "Niške vesti".

Tog nesrećnog dana sjećaju se kao da je bio juče. Iz Niša su već prvog dana rata otišli u selo, jer su se tamo osjećali sigurnije.

Ljiljana je, kažu, u Niš došla 4. maja, kako bi obavila redovnu ljekarsku kontrolu jer je bila u sedmom mjesecu trudnoće.

"Danas bi Ljilja imala 50, a naša unuka 24 godine", kroz suze kaže Ljiljin otac Miloje Ilić.

Tek su se pojavile prve trešnje, a Ljiljana je poželjela da ih pojede pa je sa svekrvom krenula na pijacu. Kasetne bombe su ih zatekle u Šumatovačkoj ulici. Ljiljana je preminula na licu mjesta, a njena svekrva je teško povrijeđena i amputirana joj je noga.

"Sin nam je došao sa društvom popodne u selo, mada smo i na televiziji čuli da je Niš tog dana teško stradao, jer je to navodno bila odmazda za prethodno srušen NATO avion. Rekao nam je 'od naše Ljilje nema ništa'. Bili smo u šoku, nismo znali šta da radimo. Nevjerica i šok", sjeća se Ilić.

Povrijeđeno 18 Nišlija, 16 izgubilo život

Ljiljana je bila četvrta godina medicine, izabrala je da bude ljekar da bi pomagala ljudima, a “život je izgubila od nehumanih ljudi”, rekao je Ljiljanin otac.

Roditelji kažu da je danas u holu Medicinskog fakulteta u Nišu Ljiljanina fotografija, zajedno sa fotografijom dvojice studenata medicine koji su kao mobilisani vojnici poginuli na Kosovu.

"Mi i danas živimo isto, bol za našom kćerkom nije manji. Živimo u istoj zgradi sa sinom, koji danas ima svoju dkecu. Igramo se i čuvamo unučiće i nekako prolazi vrokeme, ali je još uvokek teško kao i tog 7. maja 1999. godine", kaže majka Radmila.

Na Šumatovačku ulicu, autobusku stanicu i Tvrđavsku pijacu u Nišu je 7. maja 1999. godine pao tepih kasetnih bombi tokom jednog od napada NATO alijanse.

U tom bombardovanju stradalo je 16 Nišlija, a 18 povrijeđeno.

Njihovi životi ugašeni su u 11.20.

Na Niš su toga dana bačena dva kontejnera sa po 150 zabranjenih kasetnih bombi, za stradanje civila niko nikada nije odgovarao, a NATO zvaničnici su žrtve proglasili “kolateralnom štetom”.

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.