Србија

Потврђено 1.020 случајева великог кашља

  • Извор: РТС
  • 10.01.2024. 09:15

У Србији је закључно са 7. јануаром велики кашаљ потврђен код 1.020 особа, а сваки други случај је међу дјецом од 10 до 14 година, саопштено је из Института "Батут".

Највише обољелих пријављено је у Јужнобачком округу и Београду, гдје је и пријављена епидемија.

Градски завод за јавно здравље је почетком године регистровао 492 обољеле особе.

Епидемиолог у Градском заводу Ивана Беговић Лазаревић истакла је да оволики број обољелих није забиљежен сигурно посљедњих двадесетак година, те да је један од главних разлога за то смањен обухват вакцинацијом.

- Уназад неколико година нисмо имали онај обухват од 95 одсто, нарочито у последње три године је између 88 и 90 одсто - рекла је Лазаравићева за РТС.

Руководилац Дјечије клинике Клиничко-болничког центра "Драгиша Мишовић" Оливера Остојић навела је да у просјеку трећина прегледане дјеце на дневном нивоу има симптоме великог кашља.

Она је рекла да симптоми великог кашља на почетку подсјећају на прехладу, а временом постају тежи.

- Болест 100 дана - тако се зове и пролази кроз три фазе. Прва фаза је од две до три недеље када оболели има опште симптоме респираторне инфекције и тада је најзаразнији. Следећа фаза траје шест, осам или 10 седмица са интензивним кашљем који може да доведе до зацењивања и последња фаза је када се смирује - појаснила је Остојићева.

Компликације великог кашља су, између осталог, запаљење плућа, конвулзије, епизоде престанка дисања, а посљедице некада могу бити и фаталне.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм