Nekadašnja ministarka

Preminula Bratislava Buba Morina

  • Извор: Новости.рс
  • 02.08.2022. 12:18

Nekadašnja ministarka Bratislava Buba Morina preminula je noćas u Nišu u 76. godini, pišu "Novosti".

Rođena je u Nišu, 4. marta 1947. godine, od oca Milana i majke Jelene.

Osnovnu školu Ivo Andrić završila je u Nišu, a zatim gimnaziju Svetozar Marković. Tokom srednjoškolskih dana pokazuje afinitet i interesovanje prema sportu i u toku srednjoškolskih i ranih studentskih dana bila je aktivna kao golman u ženskom rukometnom klubu Železničar Niš. Završila je Pravni fakultet.

Svoje prvo radno angažovanje ostvaruje u tadašnjem Niškom SUP-u, a zatim prelaskom u Beograd radi u SIV-u (Saveznom izvršnom vijeću).

Početkom 80-ih godina prelazi u Prištinu i obavlja poslove u Pokrajinskom komitetu Kosova i Metohije. Početkom raspada bivše SFRJ bila je iskreni zagovornik opstanka tadašnje Jugoslavije i te svoje stavove je artikulisala kroz organizaciju "Pokret žena za očuvanje Jugoslavije".

Rasplamsavanjem ratnih sukoba na području bivše Jugoslavije početkom 90-ih godina i velikim prilivom ratom ugroženog stanovništva na teritoriju Srbije, Vlada Srbije imenuje je za Komesara za izbjeglice Republike Srbije.

Radila je na zbrinjavanju više od 700 hiljada prognanih i raseljenih lica. Kasnije je obavljala funkciju ministra za brigu o porodici u Vladi Republike Srbije.

Ratne 1999. godine bila je na funkciji Saveznog ministra za izbjeglice i interno raseljena lica i u tom periodu se aktivno bavila dopremanjem humanitarne pomoći Srbiji i SR Jugoslaviji.

Posljednji radni angažman bio je na mjestu saveznog poslanika u Saveznoj Skupštini SR Jugoslavije. Dobitnik je mnogobrojnih priznanja za humanitarni rad od kojih treba istaći nagradu "Melina Merkuri" koja je jedno od najvećih priznanja koje dodjeljuje Vlada Grčke.

Iz dva braka pokojna Bratislava Buba Morina ima troje djece, sinove Predraga i Kohana i kćerku Veru.

O datumu i vremenu sahrane porodica će dati naknadno obavještenje, dodaje pomenuti portal.

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина