Новинар

Преминуо Петар Луковић!

  • 12.02.2024. 16:07

У Београду је, послије дуге и тешке болести, преминуо новинар Петар Луковић, саопштила је породица, пренијели су београдски медији.

Петар Луковић је рођен 21. јануара 1951. године у Краљеву. Похађао је Шесту београдску гимназију и завршио Машински факултет Универзитета у Београду.

Каријеру је започео 1976. као новинар „Дуге”. Као политички и рокенрол критичар писао је за многе новине и часописе, као што су „Џубокс”, „Младост”, „Полет”, „Недеља”, „Недељна Далмација”, „Политика”, „Ослобођење”, „Вјесник”, „Рок 82” и „Рок”.

Био је главни и одговорни уредник портала „Е-новине”, радио је за београдски недјељник „Време”, гдје је једно вријеме био и замјеник главног уредника, а писао је и за „Нашу Борбу”.

За хрватски сатирични недјељник „Feral Tribune” писао је од оснивања 1984. године. Сарађивао је са часописима „Репортер” из Београда, „Дани” из Сарајева и „Младина” из Љубљане. Био је главни уредник часописа „X Забава” и радио за РТВ Пинк.

Објавио је три књиге: „Боља прошлост“, „Ћорава Кутија“ и „Године распада – хроника српске пропасти“.

Награду „Драгиша Кашиковић” је добио 1994. године, а награду дневника Данас „Сташа Маринковић” 2001.

За почасног грађанина Сарајева био је проглашен 2010. године.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм

    ''''Филм

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм