Ђорђе Р. Пашић

Преминуо унук Николе Пашића

  • Извор: Телеграф
  • 25.01.2024. 17:31

Ђорђе Р. Пашић, унук Николе Пашића, политичара и дугогодишњег предсједника Владе Краљевине Србије и Краљевине СХС, оснивача и вође Радикалне странке, преминуо је данас у 94. години, преноси ЗА МЕДИА.

За њега се може рећи да је живио далеко од политике и медија, био је ватерполиста, студирао ДИФ, а радио као физиотерапеут у Београду и Италији. Иако је готово непознат српској јавности, значајан је његов велики допринос раду некадашње Задужбине Николе Пашић у Зајечару и Народног музеја Зајечар.

У неколико наврата био је гост Зајечара и увијек је настојао да се на адекватан начин одужи за труд који је град улагао у његовање успомене на његовог дједа. Приликом отварања Меморијала, 23. новембра 1996, поклонио је сребрни тањир, дар градоначелника Москве Пашићу, у јеку Првог свјетског рата.

Истом приликом завјештао је и портрет Николе Пашића урађен на мировној конференцији у Паризу. Портрет је јула 2005. године поклонио Народном музеју Зајечар, заједно са колекцијом предмета које је добио од Мусолинија током боравка у Риму 27. јануара 1924. Захваљујући њему збирка Народног музеја Зајечар обогаћена је и четком за браду са монограмом "НП", као и породичним фото-албумом из Цавтата.

Већина наведених предмета изложена је у сталној поставци Народног музеја Зајечар.


(Телеграф.рс)


Пратите нас и путем Вибера

Тагови: