Pojačavaju mjere

Prijedlog Kriznog štaba: Srbija ide u zatvaranje?

  • Извор: РТС
  • 04.11.2021. 09:53

Sjednica Kriznog štaba biće održana danas u 15 časova i 30 minuta. Epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda i član Kriznog štaba doktor Predrag Kon kaže za RTS da je uvjeren da će odluka o produžetku raspusta biti donijeta, ali ističe da bi više efekta imalo kada bi istovremeno bilo usvojeno važenje kovid propusnica 24 sata, kao i zatvaranje na deset dana.

- Mi na tome insistiramo, jer će jedino tako moći da se vidi ozbiljan pad broja novozaraženih - poručuje Kon.

Predrag Kon navodi da Medicinski dio Kriznog štaba insistira da odluka o produženju raspusta, oko koje su saglasni, treba da bude donijeta istovremeno sa restrikcijom u smislu smanjenje kontakata i izvan škola.

- Mi smo utvrdili da se prvenstveno uliva virus u škole, on se vraća i nazad, ali je neophodno onda smanjiti frekvenciju kontakata i izvan škole - poručuje Kon.

- To je ono što smo od početka tražili – to je da bude 10 dana zatvaranja u smislu skraćenja radnog vremena i da rade objekti samo za hranu, lijekove i gorivo i to da ide paralelno sa raspustom - dodaje on.

Smatra da je upravo sada trenutak za to, kao i da je apsolutni minimum uvođenje kovid propusnica 24 sata.

- To bi kao što smo ranije govorili trebalo da ide nakon deset dana zatvaranja da bi se obezbijedilo da se to potpuno kontroliše - navodi Kon.

Ukazuje da je sada već uhodano važenje kovid propusnica od 22 sata i da razmišljanje da se pređe na 24 sata je potpuno logično.

- To je ono što ja očekujem da će danas ozbiljno da se raspravlja, jer mi ne možemo da očekujemo ozbiljne rezultate ako ne zatvorimo i jednu i drugu stranu - poručuje Kon.

Ističe da bi produženje raspusta trebalo da ide sa zatvaranjem na deset dana i da ne zna da li će to biti usvojeno, ali da će Medicinski dio Kriznog štaba to tražiti.

- Mi na tome insistiramo, jer jedino tako će moći da se vidi ozbiljan pad broja novozaraženih poslije tih desetak dana. U ovom trenutku sama mera zatvaranja škola može da da neki rezultat, ali on će biti daleko manje efikasan i vidljiv bez svih mera zajedno - objašnjava Kon.

Ako se produži raspust, a ne bude uvedeno ograničeno radno vrijeme, to će dovesti do brojnih putovanja.

- Jasno je to, ali brojna putovanja sa eventualnom 24-časovnom kovid propusnicom je jedna priča, a druga je bez toga. Drugo, sve ovo vrijeme koje se dobija tih desetak dana neće imati nekog efekta ozbiljnijeg osim tog pada koji je značajan ako ne povećamo vakcinaciju - naglašava Kon.

Za raspust kaže da je gotovo potpuno uvjeren i da tu nema nikakve dileme da će odluka o tome biti donijeta.

Тагови:
  • 19:55 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 20:00 Емисија: Бинго

    Бројчана игра са извлачњем бројева, од 1 до 90 путем бубња, у којој се унапријед утврђује висина фонда добитака и његова расподјела.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм