Mimoza Kusari Ljilja

Prijetnje iz Prištine: Neće biti srpskih predsjedničkih izbora na KiM

  • Извор: Sputnjik
  • 24.01.2022. 17:23

Šefica Poslaničke grupe Samoopredjeljenje Mimoza Kusari Ljilja izjavila je da neće dozvoliti organizovanje predsjedničkih izbora Republike Srbije na Kosovu i Metohiji, prenose mediji na albanskom jeziku.

U međuvremenu, direktor Kancelarije za KiM Predrag Petković reagovao je saopštenjem u kojem ističe da su izbori 3. aprila test za međunarodnu zajednicu.

Mimoza Kusari Ljilja je navela da treba nastaviti sa primjenom prakse poput Rezolucije koju je skupština u Prištini usvojila za srpski referendum.

"Kosovo treba da primijeni svoje funkcionisanje kao normalna država ne samo u regionu već i u Evropi tako što će građanima sa dvojnim državljanstvom garantovati proces glasanja bilo preko pošte ili beogradske kancelarije za vezu u Prištini, ali vraćanje tradicionalnoj organizaciji srpskog izbornog procesa na Kosovu neće biti moguće", rekla je Kusari Ljilja.

Ona je dodala da srpska zajednica u južnoj srpskoj pokrajini mora da shvati da je iluzija "da je Kosovo dio Srbije, završena", prenosi "Gračanica onlajn".

Izbori 3. aprila test za međunarodnu zajednicu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da bi nastojanja Aljbina Kurtija da na Kosovu i Metohiji u potpunosti zabrani održavanje predstojećih parlamentarnih i predsjedničkih izbora 3. aprila moglo dovesti do nesagledivih posljedica po normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

"Takav Kurtijev scenario vratio bi ostvarene pomake u dijalogu Beograda i Prištine godinama unazad i toga treba da budu svesni svi međunarodni predstavnici koji djeluju na prostoru Kosova i Metohije", navodi Petković u saopštenju.

On ističe da je očigledna namjera Kurtija da poništi i pogazi sve do sada postignute sporazume i dogovore, te da je pitanje "hoće li međunarodna zajednica ponovo mirno posmatrati kako se albanski političari igraju sa normalizacijom odnosa ili će ovoga puta preći sa riječi i saopštenja na konkretna djela?".

Srpski narod na Kosovu i Metohiji očekuje da mu bude omogućeno da ostvari svoje biračko pravo 3. aprila, na identičan način kako je to bio slučaj tokom svih izbornih procesa do sada, dodaje Petković.

"Zato su ovi izbori posljednja šansa i test za međunarodnu zajednicu koja ima apsolutnu odgovornost i obavezu da obezbijedi sprovođenje i poštovanje demokratskih tekovina i principa i da srpskom narodu na Kosovu i Metohiji omogući da iskoriste svoje biračko pravo", zaključio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, prenijela je "Gračanica onlajn".

Тагови: