Restrikcije struje

Priština ostala bez novca - Građanima isključuju struju na svaka 2 sata

  • Izvor: Kurir
  • 15.08.2022.16:26

Na Kosovu i Metohiji počele su svakodnevne restrikcije struje, a Kompanija za distribuciju električne energije (KEDS) saopštila je da struje neće biti dva sata na svakih šest.

Kako navode iz kompanije, potrošači će biti snabdijevani isključivo strujom iz domaće proizvodnje, pošto KEDS više nema finansijskih sredstava da kupuje struju.

KEDS ukazuje da je do ovakve situacije došlo zbog enormnih cijena struje na međunarodnim tržištima i nepokrivenosti troškova sistema.

Iz kompanije su okrivili vlasti u Prištini jer "dobavljačima nije uplaćen ni cent od subvencija u iznosu od 100 miliona evra".

- Prilikom vanredne revizije tarifa regulator je uzeo u obzir subvenciju od 100 miliona evra. Ni jedan cent od tog iznosa nije distribuiran dobavljaču. Ovo je dodatno pogoršalo situaciju - navedeno je u saopštenju KEDS-a.

Dodaju i da su nekoliko mjeseci od najave uplate 100 miliona iscrpljene sve finansijske mogućnosti i da KEDS i KESKO ne mogu više same da podnesu teret globalne energetske krize i njenih posljedica na Kosovu i Metohiji.

- Hitno je potrebna i akcija drugih aktera kako bismo se zajedno suočili sa ovom krizom - poručili su iz kompanija.

Novim restrikcijama struje potrošači na KiM vraćaju se na prve godine nakon sukoba kad je vladalo haotično stanje.

Iz najjače opozicione stranke Demokratske partije Kosova zatražili su odgovornost vlade Aljbina Kurtija za restrikcije struje i optužili je da je kriva za energetsku krizu.

- Nažalost, sa nekompetentnom, depresivnom i neodgovornom vladom, kao što je vlada Aljbina Kurtija, ovo je ništa manje nego manifestacija lošeg upravljanja, što zbog činjenice da se dešava sada kada nije trebalo ni da se predvidi, rizikuje da postane norma, onda kada možemo očekivati pogoršanje situacije sa snabdijevanjem električnom energijom tokom zime - ističu u DPK-u.

Slično su reagovali i iz drugih opozicionih stranaka, a iz Alijanse biznisa su saopštili da će restrikcije struje koštati mnogo proizvođače i lokalna preduzeća koji na struju troše više od milion evra dnevno.

- Cijena lokalnih proizvoda i usluga rizikuje da poskupi u slučaju nestanka struje, za prerađivačku industriju to će biti mnogo više nego što se može tačno izračunati - kažu iz AKB.

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine, podsjetimo, najavljen je za 18. avgust.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ne zna šta da očekuje od tema na sastanku u Briselu gdje bi trebalo da se sretne sa Kurtijem 18. avgusta i dodao da je srpska strana zainteresovana da razgovara o svemu.

Tagovi: