Rasim Ljajić

Priština želi da sahrani Briselski sporazum 

  • 10.12.2018. 19:59

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je danas da je cilj mjera koje vlast u Prištini preduzima prema Srbiji da se stavi tačka na Briselski sporazum i popravi sopstvena pregovaračka pozicija.

Ljajić je u Beogradu rekao da ne može da komentariše najavu novih mjera Prištine jer još nisu usvojene, ukzavši da su i dosadašnje mjere toliko radikalne da su potpuno ukinule trgovinu sa Srbijom. 

On je rekao i da je vlast u Prištini donijela Zakon o zaštiti potrošača koji treba da stupi na snagu 26. decembra, a predviđa da svi proizvodi budu obilježeni zastavicama zemlje porijekla, uz obrazloženje da žele da zaštite svoje potrošače. 

"Ne radi se o zaštiti potrošača jer samoproglašeno Kosovo ima ogroman trgovinski deficit i samo 15 odsto potreba pokriveno je domaćom proizvodnjom, a ostalo je uvoz", rekao je Ljajić. 

On je dodao da je cilj tih mjera da se prekine dijalog Beograda i Prištine i postavi na nove osnove, prenijeli su beogradski mediji. 

Ljajić je ponovio da Brisel mora da prekine "tu agoniju" jer, kako je naglasio, "umesto da se ide ka smirivanju situacije ona se radikalizuje". 

On je rekao da nije stigla zvanična ponuda za kupovinu 20 odsto "Telekoma Srbija" i da će, ako stigne, od poslovnih interesa "Telekoma" zavisiti da li će ona biti realizovana. 

"Koliko ja znam, nije stigla zvanična ponuda američkog fonda za kupovinu 20 odsto `Telekoma`, ali znam da postoji interesovanje", rekao je Ljajić povodom navoda lista "Danas" da je američki investicioni fond "Riplivud advajzors" posredstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije dao ponude za državne udjele po 20 odsto u "Telekomu Srbije" i Komercijalnoj banci. 

On je dodao da nije nadležan za Komercijalnu banku i da ne zna da li je za kupovinu udjela u toj banci stigla ponuda fonda "Riplivud advajzors". 

Država Srbija pokušala je dva puta da proda svoj udio u "Telekomu Srbije", ali do toga nije došlo jer nije bila zadovoljna ponudama. 

Vlada Srbije počela je postupak privatizacije Komercijalne banke gdje je državni udio 41,7 odsto. 
 

  • 12:15 Микродржава: Малта, документарни програм (Р)

    'Микродржава: Малта, документарни програм (Р)

  • 13:15 Аграр (Р)

    ''Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству, као и мноштво злата вриједних савјета, те приче о вриједним пољопривредницима, домаћинима, и плодовима њиховог рада

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.