Tragedija u rudniku

Pritisak izgurao metan: Bez očeva u trenu ostalo 12 djece

  • Извор: Блиц
  • 02.04.2022. 12:25

Bojan je jedan od najmlađih koji je nedavno postao otac, zbog Brankovog posla porodica je strijepila.

Nenad je prije posla čitav dan proveo igrajući se sa djecom, dok je sa suprugom prelistavao uspomene sa svadbe, Darko nije mogao prvi da izađe iz rudnika jer je bio smjenovođa, čekao je da kolege prvi napuste rudnik. Tu su bili i Radovan, Branislav, Bratislav, Petar, svi oni su radili zajedno u rudniku „Soko“ i istog jutra su izgubili život. Opština Aleksinac zbog pogibije osam rudara proglasila je subotu za Dan žalosti.

U ranim jutarnjim satima, u rudniku “Soko” kod Sokobanje juče se dogodila nesreća kada je osam rudara izgubilo život . Oni su se, kako je zvanično saopšteno, ugušili od visoke koncentracije metana. Poginuli su rudari Zlatković Darko (43), Nenad Trivunac (37), Petrović Petar (31), Grujić Radovan (47), Čokorilo Branko (56), Branislav Zlatanović (65), Živković Bratislav (59), Stajić Bojan (34), dok je ostalih 20 njihovih kolege povrijeđeno.

Trojica rudara koja su preživjela jučerašnju tragediju u rudniku kod Sokobanje, u stabilnom su zdravstvenom stanju, i nalaze se u Univerzitetsko kliničkom centru u Nišu. Ostalih 17 su na bolničkom liječenju u Aleksincu.

12 djece ostalo bez očeva

U Aleksincu je danas proglašen Dan žalosti zbog tragedije. Osam porodica zavijeno je u crno, a čak 12 djece u trenu je ostalo bez svojih očeva. Među njima je i beba stara svega 40 dana.

U Aleksincu i danas vlada muk. Do nesreće je, pričaju rudari koji su bili u jami s poginulima, došlo u trenu. Radili su, kada je odjednom pritisak izbacio veliku količinu metana. Nisu, kažu, stigli ni da odreaguju, da stave maske koje imaju za prvu pomoć, i pali su kao pokošeni. Njih osam umrlo je na licu mjesta. Ostalih pedesetak rudara ubrzo su spasili, izvukli iz jame. Svi oni su dobro.

Prema riječima supruge Nenada Trivunca (37) on je dan prije pogibije proveo uživajući sa porodicom, igrao se sa djecom, dok je sa suprugom prelistavao uspomene sa njihovog vjenčanja.

„Dan prije toga gledali smo slike sa svadbe, čitav dan smo proveli zajedno sa djecom kao da je znao da mu je posljednji dan“, ispričala je za Blic Sanja Trivunac supruga Nenada Trivunca (37) iz sela Subotinac kod Aleksinca.

Kako je neutješna žena isprčala, ona nije odmah dobila informaciju o tragediji, već samo da se nešto dogodilo u rudniku.

„Čula sam da se nešto desilo pa sam zvala brata i djevera, ali ni nisu imali šta da mi kažu pa sam se uputila do rudnika. Ništa se do zadnjeg trenutka znalo. Kada su otišli posljednji saniteti sa povrijeđenima i kada se više nisu vraćali, shvatila sam šta se dogodilo, jer njega nije bilo među povrijeđenima. Poslije su došla i pogrebna vozila po tijela nastradalih“, ispričala je Sanja skrhana tugom.

Ona navodi da je Nenad radio od 18 godine razne poslove, a od 2013. godine i u rudniku i dodaje da su njen otac, brat i djever rudari, a da sa Nenadove strane se niko nije bavio tim poslom.

Saniteti su dovozili rudare, ali Branka nije bilo

Porodica rudara nikada nije mirna kada oni kreću na posao, tako je i Jadranka, supruga stradalog Branka Čokorila, živjela deset godina, a njeni strahovi su se, nažalost, obistinili, kada je njen suprug poginuo u nesreći u rudniku “Soko” sa još sedmoricom kolega.

Supruga stradalog Branka Čokorila, ispričala je kada je otišla u bolnicu, vidjela je da su dovozili sanitete, ali da njenog supruga nije bilo među povrijeđenima. Kad je i zadnji sanitet otišao, zazvonio je telefon, i tada je čula strašnu vijest.

„Prije toga je bio konobar, bio je neprijavljen, prolazilo je vrijeme, pa je prešao u rudnik. Mislila sam da neće da izdrži ni dan, a on dočekao svoju sudbinu dole“, ispričala je Jadranka.

Branka Čokorila je potreba za poslom odvela u rudnik, tamo je proveo deset godina, gdje je i dočekao svoji sudbinu, ispričala je njegova supruga.

Darko je bio smjenovođa, čekao je da svi izađu

Darko Zlatković (43) je bio smjenovođa, morao je da ostane da povuče smjenu, da spase ljude, nije mogao prvi da izađe.

„Bilo je dosta mladih i on je bio mlad, ali je imao veliko iskustvo, jer je u rudniku radio 20 godina“, ispričala je Anka Zlatković, Darkova majka, koji je poginuo u nesreći u rudniku “Soko”.

Kako je ispričala majka Anka, Darko je radio i studirao paralelno kako bi završio fakultet i dobio posao šefa smjene.

„Prvo je radio kao vozač, pa kao pomoćnik, pa kopač, pa je onda vanredno završio fakultet i dao državni ispit u Beogradu da bi postao nadzornik. Nije imao sreće sa ženama, bio je realan čovjek, nije bio zloban. Cvijet mladosti moje ode“, rekla je ona.

Bojan je nedavno postao otac

Bojan Stajić (34) je prije 40 dana postao otac, nedavno se oženio i sve je izgledalo da je kako treba, međutim, ovom mladom čovjeku naglo je prekunut san.

Milan Stajić, brat Bojana Stajića, ispričao je da ga je pozvala jedna komšinica iz Soko Banje i rekla da je bila neka nesreća, ali da nije vidjela šta i kako.

„Bilo je prvo da li je treća ili prva smjena. Moj brat je radio u trećoj. Onda nam je jedan komšija koji radi u rudniku javio da grupa radnika u kojoj je bio moj brat nije izašla iz rudnika. Nedavno se oženio i prije 40 dana je dobio sina. Kada je dobio sina uzeo je odmor, pa je častio drugove sa posla. Počeo je ponovo da radi prije tri, četiri dana. I kada se vratio na posao opet je sve častio. Sredio je i stan u potpunosti i sve je išlo nekom uzlaznom putanjom, a onda se desilo to što se desilo“, ispričao je Milan.

“Samo su htjeli da zarade hljeb za svoje porodice”

Rad u rudniku je jedan od najtežih poslova, rudari su hrabri ljudi koji svoj posao obavljaju časno i bez straha. Iako sa sobom nosi veliki rizik, nada da će sve biti u radu uvijek ljude “drži na površini”. Tako i kolege poginulih rudara koji su se našli u blizini mjesta tragedije nisu željeli da vjeruju u to što se dogodilo.

„Oni su samo htjeli da zarade hljeb za svoje porodice. Tuga velika!“, jedan je od komentara.

Podsjetimo, nesreća se dogodila u petak izjutra oko 5 sati kada je u rudniku “Soko” došlo do curenja metana. Ugušilo se osam rudara, a u urušavanju je povrijeđeno njih 20. Ovaj rudnik jedan je od najopasnijih rudnika za rad.

Godine 1974. u eksploziji metana u rudniku “Soko” poginulo je 15 rudara. Godinu dana kasnije u izbijanju gasa i materijala poginulo je pet rudara. Eksplozija metana odnijela je živote čak 29 rudara 1998. godine.


Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.