Kancelarija za KiM

Provokacije u Kosovskoj Mitrovici: Kamenice iz automobila sa zastavom OVK

  • Извор: СРНА
  • 17.02.2022. 16:03

U sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice danas je došlo do opasne provokacije kada je nekoliko automobila gađano kamenicama iz vozila sa kosovskim registarskim oznakama koje je prošlo centrom grada sa zastavom terorističke OVK na haubi, saopšteno je iz Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

Vozilo je primijećeno na ulazu u Bošnjačku mahalu, a potom se sa zastavom OVK i upaljenim sirenama provezlo kroz nekoliko ulica u (srpskom) sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, u pravcu Suvog Dola.

Tom prilikom iz auta su kamenicama gađana parkirana vozila, a razbijena su stakla na automobilu u blizini Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja.

Istovremeno, navodi ova kancelarija Vlade Srbije u saopštenju, četiri vozila sa zastavama OVK primijećena su i u selu Zupče, u opštini Zubin Potok.

"Do ovih opasnih provokacija dolazi baš u danu kada se u Prištini obilježava godišnjica jednostrane i protivpravne secesije, što očigledno predstavlja novi pritisak na Srbe, posebno na severu Kosova i Metohije, koje je opsesija Aljbina Kurtija i vlasti u Prištini", ističu iz Kancelarije.

U saopštenju se navodi da je očigledna namjera albanskih ekstremista da unesu nemir u srpske sredine na Kosovu i Metohiji i izazovu neodmjerenu reakciju srpskog naroda u Pokrajini, ali da su Srbi i ovaj put pokazali odgovornost i smirenost i nisu nasjeli na provokacije.

Ovakvi incidenti su, ocjenjuje se u tekstu, odraz nemoći političara iz Prištine na čelu sa Kurtijem, ali i pokazatelj snažne, ali uzaludne opsesije da zagospodare sjeverom Kosova i Metohije.

Iz ove kancelarije ističu da se mahanjem zastavama zločinačke OVK, od koje su Srbi na Kosovu i Metohiji stradali, ne gradi ni povjerenje, ni mir, ni suživot, već podjele i razdori.

"Krajnje je vrijeme da međunarodna zajednica pogleda istini u oči i uvidi na koje sve načine Priština na čelu sa Kurtijem pokušava da destabilizuje prilike na prostoru Kosova i Metohije", ukazuju iz Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.