Hram Svetog Save

Prva zajednička liturgija srpskog patrijarha i makedonskog arhiepiskopa

  • Извор: Телеграф
  • 19.05.2022. 12:25

Patrijarh Spske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije poručio je danas, na liturgiji pomirenja sa makedonskom crkvom, da je poslije 55 godina zacijeljena duboka i bolna rana raskola sa tom crkvom i da je ovo veliki dan i čudo Božije.

- Radujmo se i veselimo se, radujmo se braćo i sestre jer se danas raduje punoća crkve, nebo i zemlja, svi sveti se raduju, svetitelj Sava i svi koji su zasađeni u njegovom korijenu - rekao je Porfirije u Hramu Svetog Save u Beogradu, gdje je služio liturgiju pomirenja zajedno sa arhiepiskopom ohridskim i makedonskim Stefanom i arhijerejima obje crkve.

Patrijarh je istakao da je raskol sa braćom iz Sjeverne Makedonije trajao 55 godina i da je SPC čekala svaki dan da se ta bolna rana zacijeli.

- Ne postoji ništa što možemo sami iscijeliti, ne može samo našim moćima, sada je rana iscijeljena i to je čudo Božije i dar Božiji. Kada trpimo, to može biti izraz promisli Božija, najčcešće je posljedica našeg izbora i pogrešnih koraka, a rana onda biva opet kao pedagoška mogućnost, a mi smo je iskoristili i razumjeli da je rana nanijeta našim postupanjem i zato se obratili molitvama Bogu i Svetom Savi - istakao je Porfirije.

Kaže da je sada naša radost neizmjerna i izraz ljubavi Božije.

- Evo ovaj poziv braće i sestara iz Srbije i Sjeverne Makedonije - srce našeg naroda je kucalo za sve nas, ritmom Hristovim. To nam pokazuje da nas je Bog pogledao i pomilovao. Razumjeli smo da jedino ne treba da sprečavamo blagodat Božiju - kazao je poglavar SPC.

Složili smo se u razgovorima da naše djelovanje bude obrnuta piramida i da narod bude na vrhu, a mi da se smanjujemo, da budemo sluge slugu, naveo je Porfirije.

- Dobro ste došli, blagoslovite nas i prenesite naše blagoslove vašem narodu - poručio je Porfirije, nakon čega je otpjevana pjesma "Mnogaja ljeta".

Liturgijom pomirenja u Hramu Svetog Save je poslije 55 godina raskola makedonska crkva vraćena u liturgijsko i kanonsko jedinstvo sa SPC, kao i pod njeno okrilje.