Predstavila premijerka

Prvih 100 dana rada Vlade Srnije: Nestabilnost na Kosmetu, 53 napada na Srbe i provokacije Prištine

  • Извор: СРНА
  • 10.02.2023. 15:38

Prvih 100 dana rada Vlade Srbije obilježila je nestabilnost na Kosovu i Metohiji, kada su zabilježena 53 etnički motivisana napada na Srbe, a za to vrijeme prištinska vlast stalno je izazivala incidente i provocirala, rekla je danas premijer Srbije Ana Brnabić.

Brnabićeva je ukazala da su napadi na Srbe, jednostrano kršenje postignutih sporazuma i stalni pritisci Prištine oduzeli Vladi Srbije mnogo vremena i energije.

"Decembar prošle godine bio je jedan od najtežih još od 2008. godine. Ta nestabilnost koju je kreirao (premijer samoproglašenog Kosova) Aljbin Kurti neodgovornom politikom mnogo je otežala rad Vlade Srbije", rekla je Brnabićeva govoreći o rezultatima rada Vlade na svečanosti u Lebanu, kojoj su prisustvovali gotovo svi ministri.

Odgovarajući na pitanja novinara, ona je istakla da su albanski političari zbog insistiranja velikih sila da formiraju zajednicu srpskih opština (ZSO) počeli da prijete svojim dojučerašnjim zaštitnicima samo zato što traže da poštuju potpisane sporazume.

"Formiranje ZSO, onako kako je definisano Briselskim sporazumom, je `uslov svih uslova`. Ako se ne priznaje taj sporazum, ko će grantovati da će se ijedan drugi poštovati", rekla je Brnabićeva.

Prema njenoj ocjeni, ne postoji ni interes, a ni želja Prištine da se formira ZSO u skladu sa sporazumima iz 2013. i 2015. godine, a ne onako kako to zamišljaju neke nevladine organizacije iz Prištine i Srbije.

Komentarišući poruku izvjestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimira Bilčika da je pred Srbijom velika šargarepa EU, ali da pomjeranja neće biti dok Beograd ne napravi velike korake u različitim oblastima, Brnabićeva je rekla da je u posljednja dva izvještaja EU svojim članicama dala preporuku da otvore klaster tri u pregovorima sa Srbijom, ali da sumnja da će do toga doći.

"Dodatni pomak napravljen je usvajanjem seta pravosudnih zakona usklađenih sa promjenom Ustava sa ciljem uspostavljanja nezavisnog sudstva i samostalnog tužilaštva. Videćemo da li će biti pohvala, ali ja u njih ne vjerujem. Uslov svih uslova za napredak je uvođenje sankcija Rusiji. Bez toga se neće otvarati, ni klasteri, niti poglavlja", ocijenila je Brnabićeva.

Podijelivši rad Vlade u prvom tromjesečju na četiri cjeline, ona je objasnila da su to, osim situacije na Kosovu i Metohiji, budžet, energetika i vladavina prava.

Govoreći o budžetskim krisnicima, Brnabićeva je rekla da su plate u javnom sektoru povećane za 12,5 odsto, a u vojsci za 25 odsto, kao i da su penzije porasle oko 21 odsto, tako da se prosječna plata kreće između 710 i 720 evra, a penzija 320 evra.

Kada je riječ o energetici, ona smatra da građani Srbije skoro i da nisu osjetili krizu, jer su imali dovoljno struje i gasa po cijenama koje su među jeftinijima u Evropi.

Brnabićeva je osvrćući se na vladavinu prava naglasila da je izmjena zakonodavstva u toj oblasti, koja je privedena kraju u Skupštini Srbije, jedna od najvažnijih tekovina vlasti.

Ukazujući da se Vlada u svojih prvih 100 dana trudila da i dalje privlači strane ulagače, Brnabićeva je navela da je u tom periodu pronađen kupac za fabriku stakla u Paraćinu, da su japanski investitori zainteresovani za ulaganja u Senti i da je u Kragujevac stigla oprema za električne automobile, koji će 2024. godine krenuti iz fabrike u tom gradu.

Ona je podsjetila da je otvoren istraživački razvojni centar američke kompanije IBM, da su potpisani sporazumi sa velikim švajcarskim i japanskim kompanijama i da su završeni pregovori sa MMF-om o stendbaj-aranžmanu od 2,4 milijarde evra u trajanju od dvije godine.

Brnabićeva je prije Lebana posjetila Bojnik, a ministri povodom 100 dana rada obilaze opštine u Jablaničkom okrugu.