Novi Sad

Radnici su otvorili šaht u gradu i ovo pronašli

  • Извор: Блиц
  • 06.04.2022. 17:37

"Šta god da pomislite da se može naći u kanalizaciji, to smo našli, čak i ono što ne može ni da vam padne na pamet, neko se dosjeti da baci u kanalizaciju", riječi su nadležnih iz JKP "Vodovod i kanalizacija" na pitanje šta sve Novosađani bacaju u kanalizaciju.

Situacija je takva godinama, a samo zaposleni koji rade na terenu i bave se održavanjem kanalizacione mreže mogu da posvjedoče o tome kako Novi Sad izgleda “ispod šahta” i sa kojim izazovima se suočavaju svaki dan.

Pored uobičajenog sipanja kućne hemije ili bacanja pribora lične higijene u fekalnu kanalizaciju, u cijevi dospjevaju i razni predmeti koji mogu ozbiljno da oštete i zaguše pumpe.

Primjera radi, kažu oni, kvalitetna ženska najlon čarapa je neuništiva jer se zamota na propeler pumpe koji baca vodu i zaustavi pumpu.

Muka su i vlažne maramice za koje mnogi sugrađani još nisu svesni da ne smiju da se bacaju u WC šolje, ali i masnoća i ulje, ostaci hrane, mliječni proizvodi, ljuske od jaja, brašno, motorna ulja, antifriz, razređivači, boje, lakovi i ostale toksične hemikalije.

Koliko takvo ponašanje određenog broja pojedinaca nije bezazleno svjedoče radnici JKP “Vodovod i kanalizacija”.

Prema njihovim riječima, u šahtovima su pronalazili leševe životinja, dijelove automobila, bele tehnike, daske, garderobu, lijekove, a u posljednje vrijeme zabilježeno je da u kanalizaciji završava i ogroman broj hirurških maski i gumenih rukavica koje su se intenzivno koristile zbog pandemije korona virusa.

– Da je potrebno imati jak želudac, to smo znali. Jednom smo vodili snimatelja lokalne televizije na teren da snimi šta izvlačimo, ali on se od prizora odmah onesvijestio – pričaju zaposleni ovog komunalnog preduzeća.

Situacija “bomba”

Kako kažu, čak i oni radnici koji su mislili da su sve vidjeli – prevarili su se. Prizor koji ih je zatekao jednom prilikom demantovao ih je u trenutku. Naime, u kanalizaciji je pronađena ručna bomba kašikara.

Kako navode, nije im bilo svejedno i prvo što su uradili bilo je obavještavanje policije. Stručna lica su srećom, ubrzo izašla na teren i otklonila opasnost.

Među posljednjim primjerima bahatosti građana nadležni iz JKP “Vodovod i kanalizacija” navode i slučaj koji se prije godinu dana dogodio u jednoj novosadskoj zgradi gdje su radnici tog preduzeća iz kanalizacione cijevi satima izvlačili bade mantil.

– Kanalizaciona mreža ima izuzetan značaj, naročito u slučaju obilnih i intenzivnih padavina jer ona treba da u najbržem mogućem roku sprovede tu količinu atmosferske vode sa javnih površina kako ne bi došlo do začepljenja, plavljenja ulica te podrumskog, stambenog i poslovnog prostora – objašnjavaju nadležni u JKP “Vodovod i kanalizacija”.

Oni dodaju da svako duže zadržavanje atmosferske vode, koja ne može da se kanališe usljed prepreka, izaziva zagušenje komunikacija i saobraćaja, oštećuje imovinu građana i predstavlja potencijalni izvor zaraza i drugih opasnosti po zdravlje građana.

– Iako smo tokom pandemije bili u deficitu sa radnom snagom, ekipe koje rade na održavanju vodovodne mreže, uspevale su da odgovore svakom izazovu. Naravno, veliku ulogu u tome imaju i građani koji nas obaveštavaju ukoliko primete curenje na javnoj površini i zato ističemo da nam je važna komunikacija sa potrošačima – zaključuju u ovom komunalnom preduzeću, piše Blic.

Тагови: