Istoričar

Raković: Dan srpskog jedinstva dokazuje da su Srbi nedjeljiva cjelina

  • Извор: СРНА
  • 14.09.2022. 08:44

Istoričar Aleksandar Raković ocijenio je da će i ovogodišnji Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave i centralna manifestacija koja će povodom toga sutra biti održana u Bijeljini pokazati da su Srbi nedjeljiva cjelina bez obzira na sve prepreke sa kojima se suočavaju.

Raković smatra da je vrlo važno za Srbe da obilježavaju jedan praznik, a to je Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, kao i da se centralne proslave održavaju širom srpskih zemalja, rotirajući se iz godine u godinu.

- Kao što je bilo veličanstveno prošlogodišnje obeležavanje praznika u Beogradu, tako će biti i ove godine u Bijeljini. To je poruka da smo mi jedna i nedeljiva celina, koju nikakve nametnute granice ne mogu da razdvoje - rekao je Raković za Srnu.

On je istakao da se raduje centralnoj svečanosti u Srpskoj i susretu veoma važne srpske trojke koju čine predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik i Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije.

- Scena njihovog susreta je izuzetno značajna, jer će pokazati jedinstvo srpskog naroda. Građani to treba da uoče - ukazao je Raković.

On je istakao da Dan srpskog jedinstva pokazuje da su Srbi narod koji zrelo promišlja o svojoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, kao i o tome da se i u budućnosti sačuva suštinsko jedinstvo srpskog naroda.

- To jedinstvo oličavaju Srbija i Republika Srpska, ali i Crna Gora kao istorijska držva srpskog naroda. Republika Srpska i Srbija, po mom mišljenju, iz obeležavanja praznika ne mogu da izostave Crnu Goru, niti treba da je izostave - rekao je Raković.

On je izrazio uvjerenje da će doći i momenat kada će i predstavnici Crne Gore učestvovati u proslavi srpskog jedinstva, kao i da očekuje da će se uz zastave Srbije i Srpske pojaviti i srpska trobojka iz Crne Gore u narednim godinama ako to ove godine nije moguće.

Raković je naglasio da cijeli srpski narod sa pažnjom prati ovaj događaj, a njemu lično je, kako ističe, žao što neće moći da prisustvuje centralnoj proslavi iako je pozvan.

- Nažalost, meni je zabranjen ulazak u BiH, što je učinilo političko Sarajevo. Zato neću moći da budem na proslavi, ali srcem i dušom ću pratiti sve što se bude događalo u Bijeljini tog dana - naveo je Raković.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obilježava se od prošle godine, kada je centralna proslava održana u Beogradu, i to kod spomenika utemeljivaču srpske države Stefanu Nemanji.

Ideja o ovom prazniku objavljena je nakon dogovora rukovodstava Srbije i Republike Srpske u avgustu 2020. godine.

Vlade Srbije i Srpske potom su u septembru iste godine usvojile zaključke o praznovanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Praznik se obilježava 15. septembra, jer je na taj dan 1918. godine srpska vojska, zajedno sa saveznicima, probila Solunski front.