Značajna ušteda

Ratari umjesto nafte u traktore sipaju suncokretovo ulje

  • 19.12.2018. 17:15

Visoka cijena nafte natjerala je poljoprivrednike u Srbiji da umjesto u kuhinji suncokretovo ulje koriste u njivi. Ove godine mnogi poslovi u polju odrađeni su zahvaljujući zejtinu.

Traktori su se uspješno prilagodili novom energentu, rad motora je isti, samo se umjesto neprijatnog mirisa nafte za vrijeme rada traktora sada širi miris zagrijanog ulja, nalik onom iz kuhinje za vrijeme pripreme ručka.

„Zbog previsoke cijene nafte, bili smo prinuđeni da se dovijamo na razne načine da bismo uštjedeli. Jedan od načina je i ovaj - koristimo suncokretovo jestivo ulje umjesto nafte. Cijena litra nafte je oko 170 dinara, a cijena litra zejtina oko 90 dinara. Razlika je 80 dinara po litru“, otkriva Dragan Jovanović, poljoprivrednik iz sela Zagorica.

Jovanović dodaje da je potrošnja ista tako da traktor radi bez promjene.

„U rezervoar se sipa 10 litara evrodizela, litar benzina i 40 litara suncokretovog ulja. To ukupno košta oko 5.500 dinara, dok isto toliko nafte košta oko 8.500 dinara. Znači, ušteda je oko 50 evra na svakih 100 litara. Da bih uzorao 10 hektara potrebno mi je oko 400 litara goriva, pa mi je ušteda 200 evra“, otkriva Jovanović.

Način korišćenja kao i računica seljacima su savršeno jasni. Posao u polju možda čak i lakše ide, jer miris ulja drži stomak sitim.

„Otkad koristim zejtin umjesto nafte, nisam imao nikakvih problema sa radom traktora. Jedino što je zanimljiv miris koji se širi poljima dok obrađujem zemlju. Na nekoliko stotina metara oko traktora se osjeća miris sagorjelog ulja, koji neodoljivo podsjeća na miris koji osjetimo kada neko u komšiluku prži palačinke ili krofne, tako da se oko mene, dok orem, okupi sve što ima od šakala i lisica u tom dijelu atara. Ni ja ne ogladnim kao ranije, jer mi se sve čini da stiže hrana, pa posao ide lakše“, rekao je Jovanović.

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм