Hanes Hofbauer

Razgraničenje - najozbiljniji prijedlog za rješenje kosmetskog pitanja

  • 23.12.2018. 09:22

Austrijski istoričar i autor knjige "Eksperiment Kosovo - povratak kolonijalizmu" Hanes Hofbauer izjavio je da je razgraničenje najozbiljniji prijedlog za rješenje pitanja Kosova i Metohije.

On je u intervjuu za "Politiku" ukazao da "nije bilo velikih protesta SAD" kada je ta ideja iznesena u avgustu, nakon susreta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i samoproglašenog Kosova Hašima Tačija.

Ni šef evropske diplomatije Federika Mogerini nije imala ništa protiv, dok je njemački kancelar Angela Merkel odmah rekla da nije moguće raspravljati o promjeni granica.

Hofbaueru ocjenjuje da je ironično da Njemačka, koja je podstakla Sloveniju i Hrvatsku da povlače nove granice, sada ima takav stav.

"Kosovo je danas lažna država, ali poslije eventualnog postizanja dogovora, Srbija, ali i Rusija, trebalo bi da pronađu način da izgrade odnose sa Albancima, a onda će to pratiti i ostali. To će moći da se desi samo u slučaju da elite počnu da sarađuju na terenu - i srpska i albanska", rekao je Hofbauer.

On je naglasio da UN u svemu tome može da bude medijator, jer to nisu ni EU, ni SAD, koji su na jednoj strani, a Rusija na drugoj.

U osvrtu na transformaciju bezbjednosnih snaga samoproglašenog Kosova u vojsku, Hofbauer je rekao da je praviti vojsku u "državi koju ne priznaju mnoge zemlje ozbiljan bezbjednosni izazov".

Kada je riječ o taksama koje je Priština uvela na robu iz centralne Srbije, Hofbauer je ocijenio da su Albanci na Kosovu time započeli ekonomski rat.

"Mislim da su napravili grešku jer ništa u EU ne počiva na ekonomskim zabranama, a Kosovo se hrani novcem EU. Oni sada, bez sumnje, djeluju jednostrano, a to se nikome ne dopada", rekao je on.

Upitan da li bi u ovako složenim okolnostima Srbija trebalo da bude u EU, Hofbauer je rekao da je ulazak u EU prihvatljiv ako postoji mogućnost da se naprave i druge ekonomske integracije, recimo sa Kinom i Rusijom.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм