Stručnjaci sastavili niz koraka

Roditeljima osnovaca stiglo uputstvo: Evo šta je važno za djecu nakon masakra

  • Извор: Телеграф
  • 10.05.2023. 10:40

Nakon velike tragedije u OŠ "Vladislav Ribnikar" kada je učenik sedmog razreda K.K. (13) ubio osmoro učenika i čuvara škole, a ranio šest drugara i nastavnicu isotrije, čitav školski sistem u Srbiji se potresao, nastava je par dana bila obustavljena i razmišljalo se kako dalje.

Od ponedjeljka 8. maja djeca su polako vraćana u školaske klupe, a učenici škole u kojoj se dogodila masovna pucnjava vraćeni su danas. Od 8. maja počela je i primjena novih mjera u školama, pa je tako u školske ustanove raspoređeno još 1.200 policajca.

Uhapšen otac ubice iz Mladenovca, u policiju pozvani i majka, brat i snaja

Uhapšen otac ubice iz Mladenovca, u policiju pozvani i majka, brat i snaja

Roditeljima širom Srbije na mejlove stigao je dokument sa mjerama prevencije i upustvima kako razgovarati sa djecom tokom krize. S obzirom na to da je ovakva situacija zatekla cijeli region, jer se ovako nešto nikada nije desilo u Srbiji, i stariji a kamoli djeca mogu razviti različite emocije popout straha, anksioznosti i panike za sopstvenu bezbjednost, zato su Institut za kriminološka i sociološka istraživanja i Institut za pedagoška istraživanja ponudili nekoliko savjeta koji mogu pomoći da se razgovara o masovnoj pucnjavi koja se desila.

Kako se u dokumentu navodi, prvo treba započeti razgovor, zatim postepeno obezbijediti sigurnost kod djeteta i normalizovati osjećanja, potom osmatrati znakove traume i na kraju ostaje da se neko vrijeme prati stanje djeteta i na to da li ispoljava sljedeće simptome: socijalno povlačenje, promjene u ponašanju u odnosu sa vas, vršnjacima ili nastavnicima, teškoće sa spavanjem (zaspivanjem, buđenjem noću i sl.), smanjen ili povećan apetit, glavobolje ili stomačni problemi, impulsivno ili agresivno ponašanje.

U dokumentu je takođe roditeljima navedeno kakav će pristup pomoći djetetu, a kakav neće biti koristan, npr. roditeljima se savjetuje da i oni ispolje svoja osjećanja, jer će time dati zeleno svjetlo detetu da i ono to učini, ali se takođe savjetuje izbjegavanje negiranja traume.

Pucali iz auta kod Banjaluke, pronađena tri pištolja

Pucali iz auta kod Banjaluke, pronađena tri pištolja




Na kraju, instituti su dali i par prijedloga o zajedničkim aktivnostima roditelja i djece, kako da ih ponovo integrišu u zajednicu i dodatno edukuju, piše Telegraf.rs.

Pratite nas i putem Vibera