Александар Венедиктов

Руски званичник: Сјетимо се како је пљачкана Југославија

  • Извор: Спутник Србија
  • 02.11.2023. 09:08

Свака држава која није на истој линији са Западом може бити опљачкана, као што је то био случај са Југославијом, рекао је замјеник секретара Савјета безбједности Руске Федерације Александар Венедиктов у интервјуу за Спутњик.

- Обратите пажњу како западне земље реформишу своје законе да би, како кажу, добиле право да конфискују замрзнуту имовину других држава. Свака непожељна држава може бити опљачкана, као што се већ десило са имовином Југославије, Либије, Венецуеле, Сирије и других земаља која је била замрзнута у западним банкама - рекао је он.

Венедиктов је навео и да западни емисари, користећи мито и пријетње, покушавају да спријече ширење БРИКС-а.

Међутим, сви покушаји западних земаља да дискредитују мултиполарни модел међународне сарадње очигледно не доноси резултате, истакао је он.

Након почетка специјалне војне операције Русије у Украјини Европска унија и земље Г7 замрзле су готово половину руских девизних резерви у вриједности од око 300 милијарди евра.

Око 200 милијарди евра налази се у ЕУ, углавном на рачунима белгијског Еуроклира, једног од највећих у свијету рачуноводствен-клириншких система.

Лидери ЕУ су октобра прошле године наложили су Европској комисији да припреми приједлоге за коришћење замрзнуте руске имовине за финансирање обнове Украјине, иако ЕК до сада није изнијела такав приједлог.

Кремљ је саопштио да би доношење оваквих одлука било још један корак у кршењу свих правила и норми међународног права.

Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен обећала је раније да ће представити легалан начин коришћења ове имовине у корист Украјине. Али њена изјава изазвала је забринутост међу званичницима блока и дипломатама, укључених у вишемјесечне расправе о овој идеји.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: