Заустављена дистрибуција

Са тржишта Србије повучен лијек намијењен дјеци

 • Извор: Блиц
 • 03.04.2024. 09:09

Компанија Сандоз д.о.о. и хрватска Агенција за лијекове и медицинске производе Халмед објавила је прошле недјеље да се серија лијека Флуимукан Јуниор 20 мг/мл, орална употреба, повлачи са тржишта због сумње загађења течности честицама амбалаже. Серија лијека је превентивно повучена и из Србије.

Поменути лијек је присутан под другим бренд именом и зове се ACC Kids 20мг/мл 100 мл. Такође, у њима није потврђено присуство честица. Ипак, из предострожности, компанија је превентивно повукла серију лијека.

- Поменути лијек под називом, Флуимукан Јуниор 20 мг/мл није регистрован у Србији. Он је присутан под другим бренд именом и зове се ACC Kids 20мг/мл 100 мл. С обзиром на то да су нам пацијенти приоритет у свему што радимо, блиско сарађујемо с надлежним органима како бисмо осигурали да наши лијекови буду у складу с регулаторним захтјевима и највишим стандардима квалитета", рекли су уз компаније.

- Недавно је на њемачком тржишту детектован производ у коме су пронађени дијелови честица од контактне амбалаже тј. унутрашње стране затварача бочице. Сама амбалажа направљена је од ФДА и ЕУ одобреног материјала, те су наведене честице нешкодљиве. У производима који су на тржишту Србије те честице нису потврђене.

Из предострожности, компанија је одмах покренула превентивно повлачење серије лијека на свим тржиштима.

- Као одговорна компанија, Сандоз је на свим тржиштима због предострожности, одмах покренуо превентивно добровољно повлачење лијека са горе наведеном контактном амбалажом (затварачима). С тим у вези, апотеке и велепродаје су већ зауставиле даљу дистрибуцију ових серија производа.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 14:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

  Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

 • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

 • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

  Страсна љубавна прича двоје појединаца.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?