Заустављена дистрибуција

Са тржишта Србије повучен лијек намијењен дјеци

  • Извор: Блиц
  • 03.04.2024. 09:09

Компанија Сандоз д.о.о. и хрватска Агенција за лијекове и медицинске производе Халмед објавила је прошле недјеље да се серија лијека Флуимукан Јуниор 20 мг/мл, орална употреба, повлачи са тржишта због сумње загађења течности честицама амбалаже. Серија лијека је превентивно повучена и из Србије.

Поменути лијек је присутан под другим бренд именом и зове се ACC Kids 20мг/мл 100 мл. Такође, у њима није потврђено присуство честица. Ипак, из предострожности, компанија је превентивно повукла серију лијека.

- Поменути лијек под називом, Флуимукан Јуниор 20 мг/мл није регистрован у Србији. Он је присутан под другим бренд именом и зове се ACC Kids 20мг/мл 100 мл. С обзиром на то да су нам пацијенти приоритет у свему што радимо, блиско сарађујемо с надлежним органима како бисмо осигурали да наши лијекови буду у складу с регулаторним захтјевима и највишим стандардима квалитета", рекли су уз компаније.

- Недавно је на њемачком тржишту детектован производ у коме су пронађени дијелови честица од контактне амбалаже тј. унутрашње стране затварача бочице. Сама амбалажа направљена је од ФДА и ЕУ одобреног материјала, те су наведене честице нешкодљиве. У производима који су на тржишту Србије те честице нису потврђене.

Из предострожности, компанија је одмах покренула превентивно повлачење серије лијека на свим тржиштима.

- Као одговорна компанија, Сандоз је на свим тржиштима због предострожности, одмах покренуо превентивно добровољно повлачење лијека са горе наведеном контактном амбалажом (затварачима). С тим у вези, апотеке и велепродаје су већ зауставиле даљу дистрибуцију ових серија производа.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм