У селу Мишчићи

Савиндан обиљежен у родном мјесту Светог Саве

  • Извор: Танјуг
  • 27.01.2024. 16:51

У селу Мишчићи, мјесту гдје је рођен Свети Сава, и ове године окупио се велики број православних вјерника како би обиљежили Савиндан.

Поред металног крста у Дежевској долини код Новог Пазара, гдје се по предању налазила кућа у којој је рођен Растко Немањић - Свети Сава, мјештани и свештенство прославили су првог српског просветитеља и утемељивача Српске православне цркве.

Парох дежевски Иван Јеремић рекао је у обраћању вјерницима да је пут Светог Саве једини исправан.

- На овом светом мјесту, мјесту његовог рођења, дужни смо да се сјетимо ко је био Свети Сава и шта је учинио за наш народ. Да нам и данас он буде онај који ће нам показати прави пут и који ће нас водити у живот вјечни - навео је Јеремић.

Ако будемо слиједили оно чему нас је Свети Сава учио и пут који је показао, каже Јеремић, знамо да смо на правом путу.

- Тај пут није лак, често су на њему велика искушења али је једини прави и исправан. Нека нам је срећно ово наше окупљање и нека нас Свети Сава све сабране благослови и да се годинама сабирамо у миру, здрављу, љубави и у већем броју - рекао је Јеремић.

Домаћин сеоске славе био је Бошко Михаиловић, који је навео да му је циљ промоција родног мјеста Светог Саве као мјеста које би требало да окупи бројне ходочаснике и туристе.

Легенда каже да је велики жупан Стефан Немања по повратку из ратног похода узео први пут у наручје свог тек рођеног сина Растка и тепао му "Мишче моје мало", па отуда и име села Мишчићи.

Осам и по вијекова касније, у Дежеви у част Светог Саве саграђен је и храм.

Српска православна црква /СПЦ/ данас прославља Светог Саву, утемељивача српске цркве, државе и школства.

Савиндан се обиљежава у свим школама у Србији и Републици Српској као школска слава.

Свети Сава био је први српски архиепископ, светитељ и просвјетитељ. Био је најмлађи син великог жупана Стефана Немање, крштен као Растко, а када се замонашио узео је име Сава.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.