Ljekari ponosni

Sedam godina nakon transplantacije bubrega rodila zdravu kćerku

  • Извор: Блиц
  • 04.08.2022. 17:58

Tridesetšestogodišnja M.C.T. iz Vranja kojoj je prije sedam godina izvršena transplantacija bubrega u Univerzitetskom kliničkom centru Niš, porodila se i na svijet donijela zdravu djevojčicu!

Ona je bubreg dobila 2015. godine u živoj srodničkoj transplantaciji koja je urađena u Univerzitetskom kliničkom centru Niš i prva je pacijentkinja koja je sa transplantiranim organom i porođena u Nišu na Klinici za ginekologiju i akušerstvo.

Do sada nije bilo ni jedne pacijentkinje kojoj je i transplantacija i porođaj urađen u Nišu.

Trudnoća je protekla bez komplikacija, a pacijentkinja je sve vrijeme praćena od strane nefrologa i ginekologa. Porođaj koji je obavio stručni tim UKC Niš predvodili su ginekolog prof.dr Milan Stefanović i nefrolog doc.dr Branka Mitić.

U ovom trenutku i mama i beba su dobro, a transplantirani organ je sa adekvatnom funkcijom kao i prije trudnoće kaže dr Mitić.

"Dolazak na svijet ove bebe je vrhunski uspjeh transplantacije u UKC Niš. Tokom liječenja dijalizom u terminalnoj fazi bubrežne bolesti, zbog teških hormonskih poremećaja, začeće je izuzetno rijetko, a i ako dođe do njega tok trudnoće je komplikovan, težak i izuzetno rijetko se dovede do kraja. Sa transplantiranim organom šanse da se žena sa bubrežnom bolešću ostvari kao majka, skoro su izjednačene kao i kod žena bez bubrežnih bolesti", ističe doc. dr Branka Mitić i naglašava da je ova lijepa vijest koja je obradovala sve u UKC Niš još jedan dokaz koliko je donatorstvo važno.

Prema riječima ljekara, kada bi zaživjela kadaverična transplantacija ovakvih slučajeva bilo više, prenosi Blic.

Тагови: