Akcija "Gnev"

Sedam osoba uhapšeno zbog zelenašenja i pranja novca, prisvojili 1,6 miliona evra

  • Извор: СРНА
  • 26.05.2022. 09:32

Sedam lica uhapšeno je u Srbiji u nastavku akcije "Gnev" zbog sumnje da su izvršila više krivičnih djela u vezi sa zelenašenjem i pranjem novca, čime su protivpravno prisvojila 184.738.455 dinara (oko 1,6 miliona evra).

Pretresom stanova i drugih prostorija koje koriste osumnjičeni privremeno je oduzeta imovina vrijedna oko 970.000 evra.

Oduzeto je oko 5.268.000 dinara (oko 45.000 evra), 29 automobila, dva kvada, skuter, čamac sa kabinom, vanbrodski motor i nakit.

Uhapšeni su osumnjičeni da su se u dužem periodu neovlašteno bavili trgovinom polovnih putničkih, teretnih i plovnih vozila i opreme, kao i da su građanima pozajmljivali novac uz visoku kamatu, a kao zalog uzimali nepokretnosti, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije.

Oni su potom, kako se sumnja, sastavljali ugovore o zajmu i priznanice i ovjeravali ih kod odabranih javnih bilježnika i advokata da bi kasnije, u slučaju nevraćanja zajmova, ovjerena dokumenta koristili u različitim postupcima kako bi postali vlasnici založenih nepokretnosti.

Sumnja se da su na taj način stekli veliki broj nepokretnosti, a na osnovu lažnih kupoprodajnih ugovora sa oštećenima postali su vlasnici stanova i kuća.

Osumnjičeni su novac stečen naplatom visokih kamata, kao i raspolaganjem preuzetih nepokretnosti, plasirali kroz nove zajmove, ali i kroz različite vidove investiranja i stekli protivpravnu imovinsku korist od 184.738.455 dinara.

Zbog sumnje da su izvršili krivično djelo pranja novca uhapšeni su S.Ć. (44), Z.B. (50), D. B. (32), V.B. (29), R.D. (68), M.D. (37) i N.G. (54), dok se za jednom osobom traga.

S.Ć. i N.G. osumnjičeni su i da su prekršili član Zakona o bankama i zelenaštvu, a Z.B. i za nedozvoljenu trgovinu.

Podnesene su dvije dopune krivičnih prijava protiv S.N. (63) i V.D. (40) koji se nalaze u pritvoru zbog osnova sumnje da su izvršili krivična djela pranje novca.


Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.