Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Selaković: Srbija slobodu preplatila milionima nevinih žrtava, mir preči nego ikada

  • Извор: Танјуг
  • 12.04.2023. 15:40

Srbija u 21. vijeku korača svjesna da je mir preči nego išta i da je je slobodu već odavno preplatila milionima svojih nevinih žrtava i onih koji su branili rodno ognjište, poručio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković koji je u Adaševcima kod Šida predvodio centralnu manifestaciju obilježavanja 78. godišnjice proboja Sremskog fronta.

Na ceremoniji u Spomen kompleksu "Sremski front", gdje su položeni vijenci i odata pošta stradalima, Selaković je rekao da je Srbija svjesna svoje slavne prošlosti i ratova u kojima je nizala pobjede u čitavom 20. vijeku, uz velike žrtve, kao i da su te lekcije izučene.

- Činjenica jeste da je upravo ovdje na Sremskom frontu srpski narod udario konačni pečat svome antifašizmu i antinacizmu kao istorijskom opredjeljenju generacija i prije i poslije Sremskog fronta. Činjenica je da je neprijatelj bio nadmoćniji kao što je i činjenica da su naše snage imale najjače oružje u junačkim srcima, rodoljublju, patriotizmu - rekao je ministar.

On je naglasio da se svake godine na ovom mjestu svi sjećaju predaka koji su se borili i izgubili živote, jer je to kako je rekao, junaštvo.

- Kada prođu decenije i nestanu ideologije, kada izgube revolucije ostaje junaštvo, a to je junaštvo pripadnika Narodno oslobodilačke vojske Јugoslavije, najviše srpskih ali i makedonskih partizana koji su ovdje bili i naše braće po oružju u tom trenutku - pripadnika i Sovjetske crvene armije i Bugraske narodne armije - rekao je Selaković.

On je podsjetio da je na tom mjestu život izgubilo 13.400 srpskih boraca, kojima je poznato ime i prezime, ali i još 4.000 onih koji nikada nisu identifikovani.

- Ovo mjesto na kome se nalazimo posljednji je vojni memorijal koji je napravila nekadašnja socijalistička Јugoslavija. I sama ta činjenica budila je mnoge sumnje i ostavljala mnoge nedovršene rasprave - zašto na ovom mjestu gde je cvijet mladosti Srbije stradao je kompleks podignut tek 1988. godine. Važno je da je podignut, na nekim mjestima nije podignut nikada i naše je da se ovdje okupljamo, da čuvamo sjećanje na naše heroje i na njihovu herojsku borbu. Naše je da se ponosimo time što naši preci nisu nikoga napadali već su branili svoje i naše - rekao je Selaković.

Ministar je naglasio da je važno da gajeći to sjećanje Srbija vodi politiku kojoj je cilj da ovakva mjesta, događaje i herojske žrtve nikada ne zaboravi i da se ovakve stvari u istoriji nikada više ne ponavljaju.

- Koliko je do nas i koliko mi možemo da biramo - mi smo za to da ako neko drugi ne misli tako, ako nam neko drugi nameće nešto, uvijek ćemo sjesti za sto da razgovaramo, uvijek ćemo znati da cijenimo i svoju slobodu ali i mir, da mirimo i jedno i drugo, da otadžbinu čuvamo, jer se ona čuva svakoga dana, čuva se u miru, a brani se kada je neko napadne - rekao je Selaković.

On je poručio da je slobodu potrebno cijeniti, ali da sloboda bez dostojanstva, samostalnosti i nezavisnosti i nije sloboda.

- Zato danas mi u Srbiji ponosno stojimo i postojimo i slavimo slobodu i zbog činjenice da smo jedna od rijetkih država koja je i samostalna i koja samostalno donosi odluke, a donosi ih zato što na svom čelu ima ozbiljnog i mudrog predsjednika koji zna svaku muku, svaki bol, svaku patnju našeg naroda i zna koliko je ovaj narod ponosan i dostojanstven - poručio je Selaković.

Тагови: