Lider Srpske radikalne stranke

Šešelj: Nezapamćen zločin Haškog tribunala nad potpuno nevinim Brđaninom

  • Извор: СРНА
  • 05.09.2022. 13:59

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj rekao je da je Haški tribunal nad bivšim šefom Kriznog štaba Srpske Autonomne Oblasti /SAO/ Krajina Radoslavom Brđaninom, koji je u teškom zdravstvenom stanju pušten na slobodu i dopremljen u Banjaluku, počinio teški i nezapamćen zločin.

"Reč je o zločinu tog tribunala i haških sudija prema Brđaninu, a posebno predsjednika tog suda Karmela Ađijusa. Želim Brđaninu što brže ozdravljenje i apelujem na celu srpsku javnost da se digne glas protiv takvog nečovečnog tretmana srpskih osuđenika jer još ima Srba koji su izdržali dve trećine kazne, a neće da ih puste na slobodu", rekao je Srni bivši haški pritvorenik Vojislav Šešelj koji se ranije uspješno i zahvaljujući izuzetnom pravničkom znanju izborio sa Haškim tribunalom, nakon čega je pušten na slobodu.

Šešelj je u izjavi Srni konstatovao da je Brđanin potpuno nevin osuđen u Haškom tribunalu, jer su mu nepravedno pripisali djela za koja nije odgovoran, a to su zločini koji su se desili na području i u okolini Prijedora.

"Brđanin sa tim nije imao nikakve veze i nije bilo načina da u pogledu njegovih nadležnosti to spriječi", rekao je Šešelj.

On je rekao da je Danska, gdje je Brđanin izdržavao kaznu za navodne zločine, htjela da ga pusti na slobodu nakon isteka dvije trećine kazne.

"Nisu Danci hteli da ga nakon izdržavanja dve trećine kazne drže na robiji, ali je Haški tribunal Brđanina vratio u Hag jer je promijenio svoju sudsku praksu. Naime, do dolaska Ađijusa i takozvanog Rezidualnog mehanizma svi su optuženici imali pravo da budu pušteni na slobodu nakon izdržanih dve trećine kazne, međutim Ađijus je to promenio i počeo da ucenjuje da optuženi Srbi priznaju krivicu, da se pokaju i obećaju da više neće ponoviti krivična djela, iako su celo vreme dokazali da nisu krivi", istakao je Šešelj.

On je rekao da će srpski osuđenici, koji su nepravdeno osuđeni, teško doći do pravde i određene odštete, jer su ostavljeni bez ikakvih prava.

"Čak se i Evropski sud za ljudska prava na ovom planu proglasio nenadležnim za kršenja zakona Haškog tribunala. Brutalno se u tom tribunalu krši Evropska povelja o ljudskim pravima. Dakle, do pravde je nemoguće doći pred Haškim tribunalom", zaključio je Šešelj.

Bivši šef Kriznog štaba SAO Krajina Radoslav Brđanin smješten je na Univerzitetski klinički centar /UKC/ Republike Srpske u Banjaluci i nalazi se u teškom stanju, rekao je nedavno generalni direktor UKC-a Vlado Đajić.

Brđanin je osuđen na 30 godina u Haškom tribunalu, a nakon 23 godine provedene u zatvoru pušten je na slobodu zbog teškog zdravstvenog stanja.

Тагови:
  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)