Reagovanje na britansku odluku

Smajlović: Pokušaj bagatelizacije Rezolucije 1244

  • 02.08.2018. 10:08

Novinar Ljiljana Smajlović ocijenila je da odluka Velike Britanije da skine Kosovo i Metohiju sa dnevnog reda sjednice Savjeta bezbjednosti za Srbiju može da ima velike posljedice, jer je to pokušaj bagatelizacije Rezulucije 1244 upravo u trenutku kada vlast u Srbiji pokušava da podsjeti na tu rezuluciju.

Ona je naglasila da Srbija, međutim pored argumenata ima i adute u rukama. 

"Srbija kao adut ima Kinu i Rusiju i ovde je samo bitno koliko je njima stalo do Kosova i Metohije, a mislim da im je stalo, možda ne zbog nas, možda zbog tih presedana. Predsjedniku Rusije Putinu je stalo i predsjedniku Kine Siju je stalo, on je počeo da igra sve veću ulogu u Evropi. Tako da ja mislim da će ovo vjerovatno, ipak, završiti nekim kompromisom", rekla je Smajlovićeva za RTS. 

Ona je podsjetila da je Velika Britanija u jesen 1998. godine postala predsjedavajuća Savjeta bezbjednosti UN, kada su se strahovito ubrzale stvari oko odluke o bombardovanju tadašnje Jugoslavije. 

Prema njenom mišljenju, Velika Britanija ovom odlukom pokušava da poslije izlaska iz EU ostane jednako važna ili još važnija nego prije i poručuje Srbiji - vi ste naše dvorište. 

"I to u trenutku kada Zapad govori drugim zemljama poput Rusije - ovo nije vaše dvorište, više nikada ništa nećete biti pitani, ovo nije sfera vaših interesa", dodala je Smajlovićeva. 

Ona je rekla da je Velika Britanija, pogotovo od kada je izašla iz EU, utrostručila napore i povećala sto odsto izdvajanja za Balkan. 

Velika Britanija, koja predsjedava Savjetom bezbjednosti UN u avgustu, nije stavila raspravu o Kosovu i Metohiji na dnevni red tog tijela. 

Savjet bezbjednosti UN, kojim tokom avgusta predsjedava Velika Britanija, preskočio je raspravu o Kosmetu pošto su na prethodnoj sjednici, sredinom maja, predstavnici Švedske, Velike Britanije, Francuske, SAD, Poljske i Holandije naveli da je vrijeme da se promijeni format rasprave o kosovskoj krizi u sjedištu UN.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    ''Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.