Сува планина

Снијег завејао више од 120 крава: Ангажована и Војска

  • Извор: Б92
  • 01.12.2023. 11:40

Снијег који је пао на Сувој планини завејао је више од 120 крава на испаши.

Њихови власници, мјештани Малог Крчимира и Семча крај Гаџиног Хана, успјели су у протекла два дана да половину крда спусте до села, уз помоћ општине и припадника Војске Србије.

Јован Миљковић из Малог Крчимира, један од сточара чије се краве налазе на испаши на Сувој планини казао је, да су покушали док је невријеме трајало да крдо спусте са планине, али их је у томе омео јак ветар и сметови.

"Било је заиста страшно, јер је снег нападао читав метар, а на појединим мjестима су сметови били високи и више од пет метара. Није било шансе да их спустимо са планине, јер нису биле близу села, већ на самом врху планине на Трему. У акцију спасавања крда се на позив предсједника општине Гаџин Хан укључила Војаска Србије. Јуче је хеликоптер лоцирао крдо на планини и спустио им стотинак бала сијена", казао је Миљковић за агенцију "Бета".

Он је рекао да су у протекла два дана власници успјели да се пробију до планине и да спусте у село половину крава.

"Данас ће спустити преостале краве, али то је изузетно напорно. Јуче је група од 14 власника морала да пређе 36 километара од села Ћелија до Трема и назад да би спустили краве. При том се снијег на планини још није истопио, још има сметова и снијега од једног метра на већем дијелу стазе којом се крећу", рекао је Миљковић.

Он је истакао да у акцији спасавања није било повријеђених људи и да су све краве преживјеле током невремена, преноси "б92".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)