Saopštenje

SPC: Zabrinutost zbog državnog terora nad Ukrajinskom pravoslavnom crkvom

  • Извор: Агенције
  • 28.03.2023. 22:58

Srpska pravoslavna crkva izrazila je, u saopštenju na zvaničnom sajtu, duboku zabrinutost zbog državnog terora nad Ukrajinskom pravoslavnom crkvom.

U saopštenju se dodaje da se na ovaj način najgrublje krše osnovna prava i vjerske slobode s ciljem brisanja svih tragova izvornog pravoslavlja u Ukrajini.

“SPC sa dubokom zabrinutošću, tugom i sastradalnom bratskom ljubavlju gleda trpljenje svetih u Ukrajini na pritiske, nasilje i progone koje aktuelna ukrajinska vlast vrši protiv kanonske crkve, a time i protiv većine vlastitih građana”, navodi se u saopštenju koje je potpisao Njegova svetost patrijarh sprski Porfirije, kao predsjednik Svetog Sinoda SPC.

SPC se nada će i ostale crkve i vjerske zajednice, kao i institucije i organizacije kojima je stalo do mira, pravde i kakvog-takvog poretka u svijetu, osuditi flagrantno kršenje vjerskih prava i sloboda u Ukrajini.

Kako navode, odluka sadašnjeg državnog rukovodstva Ukrajine da mitropolita Onufrija, monaško bratstvo i duhovnu akademiju protjera iz Kijevo-pečerske lavre nije ništa drugo do sinonim užasavajućeg državnog terora nad Crkvom.

“Ponašanje ukrajinskog državnog rukovodstva svjedoči da je njegov stvarni, vjerovatno i krajnji cilj brisanje istorijskog pamćenja i svih tragova izvornog pravoslavlja u Ukrajini da bi se izmijenio kod i istorijski identitet koji je Crkva mukotrpno izgrađivala i čuvala u toku vijekova, od Svetoga kneza Vladimira do danas”, ističe se u saopštenju.

Kijevo-pečerska lavra sa svojim svetinjama, kako se dodaje, nije samo simbol i centar pravoslavne Ukrajine i “ruskog svijeta”, ma kako ko tumačio taj termin, nego i nepresušni živonosni izvor duhovnosti vascijelog pravoslavlja.

U saopštenju se, između ostalog, napominje da su progoni kulminirali posljednjih dana nasilnim otimanjem hramova u korist pseudocrkvene raskolničke strukture, koja ima status svojeobrazne “državne Crkve” i neformalne inkvizicije.

Kao predstojeći vrhunac terora navode najavljeni izgon 250 monaha i više stotina profesora i studenata teologije iz Kijevo-pečerske lavre, vjekovnog duhovnog izvorišta i središta Svete Rusije, krstionice istočnoslovenskog hrišćanstva i pravoslavlja u savremenoj Ukrajini, Rusiji i Bjelorusiji.

Srpski patrijarh podsjeća da je jedina postojeća pravoslavna crkva u Ukrajini Ukrajinska pravoslavna crkva, na čelu sa mitropolitom kijevskim Onufrijem, da nije nikakva “zaraćena strana”, nego živa i djelatna Crkva Božja u jedinstvu vjere i liturgijskom opštenju sa Ruskom pravoslavnom crkvom i pravoslavnim crkvama.

Ratove, pravedne i nepravedne, vode države, a ne crkve, napominju iz SPC i podsjećaju da je Ukrajinska pravoslavna crkva najveća vjerska organizacija u toj zemlji, priznata od svih pravoslavnih crkava u svijetu i od svih inoslavnih crkava i konfesija.

S druge strane, dodaju, nekanonsku, raskolničku strukturu koja sebe naziva “Pravoslavnom crkvom Ukrajine” i nema ni najosnovnije atribute crkvenosti, priznaju samo četiri pravoslavne crkve, koje po broju svojih vjernika čine veoma mali procenat u pravoslavnoj vaseljeni.

U saopštenju je, između ostalog, izražena usrdna molitva Bogu za prekid sukoba u Ukrajini i za što skorije uspostavljanje blagoslovenog mira u njoj.

“Sa vjerom, nadom i ljubavlju iščekujemo trijumf krsta i vaskrsenja Hristovoga nad silama tame, zla i smrti”, ističe se u saopštenju objavljenom na sajtu SPC.