Energetski komitet

Srbija će podržati snabdjevanje Srpske gasom

  • 28.02.2019. 14:21

Na sjednici Energetskog komiteta Srbije i Republike Srpske u Beogradu dogovoreno je da se projektima izgradnje hidroelektrana Foča i Paunci na gornjem toku rijeke Drine priključi i izgradnja hidroelektrane Buk Bijela, a bilo je riječi i o podršci Srbije u snabdijevnju gasom Srpske.

Na sjednici kojom su predsjedavali ministri rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić i Srpske Petar Đokić, bilo je riječi o projektima od strateškog značaja za Srbiju i Srpsku, kao i o mogućnostima snabdijevanja gasom Republike Srpske, te rješavanju imovinskih pitanja između dva gasna preduzeća. 

Đokić je rekao da je Srbija u procesu razvoja velikih gasnih projekata i da smatra da će u budućnosti moći da pruži podršku Republici Srpskoj kada je riječ o izgradnji gasne infrastrukture i sigurnosti snabdijevanja gasom, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva Srbije. 

U tom smislu, naveo je on, značajno je što će 11. marta u Banjaluci biti potpisan ugovor o rješavanju imovinsko-pravnih odnosa između kompanija "Gaspromet Pale" i "Srbijagasa". 

Đokić je istakao da će time biti razriješeno otvoreno pitanje i problem koji traje već duže od 20 godina. 

Antić je naveo da će izgradnja hidroelektrana na gornjem toku rijeke Drine, čija će snaga iznositi više od 180 megavata, podjednako doprinijeti energetskoj stabilnosti Srbije i Republike Srpske. 

Na šestoj sjednici ovog tijela, napravljen je presjek stanja svih zajedničkih aktivnosti, a premijerima vlada Srbije i Srpske biće izloženi svi preduzeti koraci u proteklom periodu, koji se tiču ovih projekata od strateškog značaja za obje strane. 

Energetski komitet je ocijenio da su postignuti rezultati po pitanju obezbjeđivanja tehniče dokumentacije za ove projekte. 

Dva ministra su podvuklada da je visok nivo ekonomske i političke saradnje rezultat prijateljskih odnosa predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji pružaju snažnu podršku realizaciji zajedničkih energetskih projekata, kao i da će dvije strane ubrzanom dinamikom nastaviti sa njihovom realizacijom. 

Sjednica komiteta je održana uoči zajedničke sjednice dvije vlade, koja je danas održana u Beogradu. 

  • 23:15 Ноћни програм

    Ноћни програм